Xanthelasma

                          
            index


een informatiefolder van de dermatoloog
Wat zijn het?
Xanthelasmata zijn goedaardige cholesterol-ophopingen in de huid, vooral rond de ogen. Zij maken deel uit van een grotere ‘familie’  van huidafwijkingen, de xanthomen. Xanthomen kúnnen wijzen op stoornissen van de vetstofwisseling in het lichaam.
Mensen met xanthelasmata rond de ogen hebben in de meerderheid van de gevallen geen afwijkingen van de vet- en cholesterol concentraties in het bloed.

Hoe zien zij eruit?
Xanthelasmata zijn gelige vlakke plakken die heel oppervlakkig in de huid van de oogleden liggen. Zij beginnen typisch als kleine individuele plekken, maar kunnen uiteindelijk gaan ‘samensmelten’ tot plekken van enkele centimeters groot.

trichloorazijnzuur

foto's: beginnende xanthelasma op het onderooglid, flesje trichloorazijnzuur

Hoe wordt het behandeld?
Hoewel de meerderheid van de mensen met xanthelasmata geen afwijkingen hebben in de vethuishouding van het lichaam zal de huisarts of dermatoloog hier wel bloedonderzoek naar laten verrichten.
De plekken zelf kunnen met succes worden behandeld met trichloor-azijnzuur (TCA) oplossing. Deze sterk etsende vloeistof wordt door de arts (meestal de dermatoloog) voorzichtig met een houten stokje op de huid aangebracht. Na enkele seconden wordt de behandelde huid wit. Uiteindelijk ontstaat een korstje dat vervolgens afvalt. Meestal zijn enkele behandelingen nodig. Na verloop van tijd komen de plekken doorgaans weer terug.
huidziekten A-Ztherapie huidziekten
                       A-Z
printzoeken
  

 
Gerelateerde onderwerpen

logo