info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Hooimijt

hooimijt korenmijt Pyemotes tritici

Wat is het?

De hooimijt (Pyemotes tritici) is een mijt die voorkomt in hooi, stro, riet en ander gedroogd plantaardig materiaal waar hij leeft op insecten die hierin voorkomen. Bij gebrek aan geschikte prooidieren kunnen de (extreem kleine) mijten ook mensen bijten die met geinfecteerd hooi of stro werken. De beet van de mijt wordt doorgaans niet gevoeld. De eigenlijke klachten komen pas uren later.

hooimijt korenmijt Pyemotes tritici
beten van de hooimijt

Hoe zien de beten van de hooimijt eruit?

Er onstaat een rode vlek met centraal een klein blaasje, meestal binnen 24 uur na de beet. Er is vaak een groot aantal van deze afwijkingen aanwezig. De plekken zijn vooral gelocaliseerd op de romp en de armen.

Hoe wordt het behandeld?

De afwijkingen trekken vanzelf weer weg. Door het smeren van corticosteroïdcrème kunnen de jeukklachten sneller verdwijnen. Daarnaast dient vanzelfsprekend hernieuwd contact met het geinfecteerde plantaardig materiaal vermeden te worden.


literatuur
Rosen S et al: Dermatitis in humans associated with the mites Pyemotes tritici, Dermanyssus gallinae, Ornithonyssus bacoti and Androlaelaps casalis in Israel. Med Vet Entomol. 2002 Dec;16(4):442-4.

gerelateerde onderwerpen

jeuk
urticaria (galbulten)
muggenbulten
wespensteek
kwallenbeet
schurft

beestjes en de huid

Schuiven naar boven