info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Allergie voor keukenkruiden

allergie kruiden keukenkruiden

Wat is allergie voor keukenkruiden?

Eczeem en jeuk kan veroorzaakt worden door een contactallergie. Blootstelling van de huid aan de stof waarvoor men allergisch is levert dan een ontstekingsreactie op. Contactallergie komt veel voor. Bekende en veel voorkomende veroorzakers van contactallergie zijn nikkel, geurstoffen, conserveringsmiddelen en rubberbestanddelen. Aan een allergie voor kruiden als oorzaak voor eczeem wordt niet vaak gedacht maar toch komt deze relatief veel voor. Ongeveer 3% van de mensen die in het VU Medisch Centrum op contactallergie worden getest blijkt allergisch voor één of meerdere kruiden.

Wat zijn de verschijnselen?

De meest voorkomende locaties voor eczeemklachten als gevolg van een kruidenallergie zijn de handen, het gelaat en het gebied rond de anus. Soms kunnen de eczeem en de jeukklachten echter over het gehele lichaam voorkomen.

Wie krijgt allergie voor keukenkruiden?

Mensen die beroepsmatig veel met kruiden werken, zoals koks, mensen in de levensmiddelen industrie en kwekers van kruiden lopen de meeste risico’s om een allergie op kruiden te ontwikkelen. Ook mensen die gekruid eten nuttigen kunnen een allergie voor één of meerdere kruiden opbouwen.

Waar worden kruiden in verwerkt?

Behalve als losse toevoeging om gerechten op smaak te brengen worden kruiden ook in tal van voedingsmiddelen verwerkt. Te denken valt aan snoep, ’thee-met-een-smaakje’, soep uit een pakje, koekjes etc.
Ook wordt er gebruik gemaakt van kruiden in de cosmetische industrie. Heel veel geurstoffen zijn ontwikkeld op basis van geuren van kruiden. Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen met een parfumallergie ook een allergie voor kruiden blijken te hebben. Bij

Hoe wordt allergie voor keukenkruiden getest?

Voor de routinetest op contactallergie wordt gebruik gemaakt van een standaard lijst (‘Europese Standaard lijst) met de ongeveer 30 meest voorkomende allergiën. De allergenen worden via pleisters op de rug aangebracht (zie ook de algemene folder over contactallergie). Deze standaardtest kan door de dermatoloog besteld worden bij diverse firma’s die diagnostische tests leveren. Voor de kruiden bestaat er echter géén gestandaardiseerde plaktest en deze dient dus met de hand gemaakt te worden in het ziekenhuis. In de praktijk zullen alleen gespecialiseerde allergiecentra deze test aanbieden.

Welke kruiden worden getest?

In het VUmc te Amsterdam worden patiënten getest op allergiën voor de volgende kruiden:

allergie kruiden keukenkruiden

Wie wordt getest?

Allergisch contacteczeem door kruiden komt regelmatig voor. Mede omdat er geen standaard testen voor bestaan wordt vaak niet aan deze diagnose gedacht. Bij mensen met onbegrepen eczeemklachten moet gedacht worden aan een kruidenallergie. Dit geldt vooral bij mensen die positief testen op geurstoffen in de Europese standaardreeks en die bij het vermijden van deze geurstoffen toch nog klachten blijven houden.


gerelateerde onderwerpen

contactallergie
parfumallergie
voedselallergie
allergie algemeen

lijst van allergieën

literatuur
Pentinga et al.: Allergisch contacteczeem voor kruiden. NTvDV 20; sept 2010, 478-480.

Schuiven naar boven