info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Allergie voor clioquinol

allergie voor clioquinol contacteczeem

Wat is clioquinol?

Clioquinol (Vioform®, 5-chloor-7-jood-8-chinolinol) is een bederfwerend, ziektekiemen-dodend geneesmiddel. Een andere naam voor clioquinol die vaker gebruikt wordt is vioform.

In welke producten komt clioquinol voor?

Clioquinol wordt gebruikt in zalven en pasta’s voor de behandeling van bacteriële infecties en schimmelinfecties van de huid, oren en slijmvliezen en bij “open benen”. De stof komt alleen voor in door artsen voorgeschreven preparaten. Clioquinol kan ook gebruikt worden in oordruppels en komt ook voor in druppelvorm en tabletvorm voor inname door de mond.

Hoe ziet contacteczeem door clioquinol er uit?

Allergisch contacteczeem door clioquinol is meestal een jeukende, rode huiduitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes zichtbaar of kan het eczeem zelfs nattend worden. Het komt vooral voor bij gebruik van een clioquinol-bevattend product in de lichaamsplooien, bijvoorbeeld de bilnaad, liezen en in de oren, maar kan ook voorkomen aan de onderbenen.

Hoe kunnen allergische reacties voorkomen worden?

Vermijd contact met clioquinol. Meld altijd aan uw huisarts en specialist dat u voor deze stof allergisch bent, zodat deze bij het voorschrijven van een medische crème, oordruppels of zalf hiermee rekening kan houden. Ook de apotheek dient op de hoogte te zijn van uw allergie.

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?

Wanneer u een allergische reactie op clioquinol heeft gehad, kunt u ook reageren op andere zogenaamde gehalogeneerde hydroxychinolines, stoffen die erg lijken op clioquinol.
Voorbeelden hiervan zijn: quinoline, chloorjodoquine, chloorquinaldol, aminodiaquine, aminoquinaldine, chloorquine, oxychinolines, quinaldine en quinaldol.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

Lees goed op de verpakking of bijsluiter van het medicinale product dat u wilt gaan gebruiken of er clioquinol of andere “gehalogeneerde hydroxychinolines” in aanwezig zijn.


gerelateerde onderwerpen

allergie (algemeen)
contactallergisch eczeem

lijst van allergieen

literatuur
Mussani F et al: Systemic contact dermatitis to topical clioquinol/hydrocortisone combination cream. Dermatitis. 2013 Jul-Aug;24(4):196-7.

Schuiven naar boven