info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Amorolfine tegen schimmelnagels

amorolfine schimmelnagels kalknagels

Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het geneesmiddel amorolfine. Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort. Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.

Wat is amorolfine?

Amorolfine is een schimmeldodende stof. Het wordt verwerkt in medicinale nagellak tegen schimmelnagels. De concentratie van amorolfine in deze nagellak is 5%. Amorolfine is via doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek.

Voor wie is amorolfine bedoeld?

Het geneesmiddel kan worden toegepast bij schimmelnagels (kalknagels) waarbij alléén de nagelplaat is aangetast door de schimmel. Het middel wordt alleen voorgeschreven bij volwassenen. Tijdens zwangerschap of borstvoeding wordt het middel niet gebruikt.

Hoe wordt het gebruikt?

De amorolfine-nagellak wordt 1 tot 2 keer per week op de door schimmels aangetaste nagels aangebracht. Vooral als de nagel dik geworden is door de schimmelinfectie is het nuttig om voor aanvang van de behandeling de nagel iets af te vijlen. Ook kan de nagel worden voorbehandeld met een crème of zalf die de nagel iets opweekt en zo toegankelijker maakt voor het geneesmiddel. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld ureum-houdende producten gebruikt worden.
Het is verstandig om tijdens de behandeling geen cosmetische nagellakken te gebruiken op de aangedane nagels.

Hoe lang moet de behandeling met amorolfine worden doorgezet?

Er is geen vastgestelde optimale behandelduur bekend. De schimmel is doorgaans erg hardnekkig en de nagel groeit maar traag. Het duurt dus lang voordat de aangetaste nagel geheel is uitgegroeid. De behandeling kan daarom meerdere maanden in beslag nemen.
Er is literatuur die er op wijst dat een onderhoudsbehandeling van succesvol behandelde teennagels de kans op het terugkeren van de schimmelnagel verkleint.

Alternatieven voor amorolfine
Helaas zal het niet altijd lukken de schimmel in de nagel uit te schakelen met de amorolfinelak. Het is eventueel mogelijk met orale antischimmelmedicijnen de schimmelnagels aan te pakken. Het is natuurlijk een nadeel dat, terwijl alleen de nagels behandeld moeten worden, alle weefsels van het lichaam –in principe onnodig- aan het medicijn worden blootgesteld. Om die reden zijn dermatologen vaak terughoudend in de behandeling van kalknagels. Overleg met uw dermatoloog in hoeverre het in uw specifieke situatie van belang is dat een tablettenkuur wordt voorgeschreven.


gerelateerde onderwerpen

kalknagels
schimmel
nagels
nagellak

Literatuur
Reinel D, Clarke C: Comparative efficacy and safety of amorolfine nail lacquer 5% in onychomycosis, once-weekly versus twice weekly. Clin Exp Dermatol 1992 17, suppl 1:44-9.
Sigurgeirsson B, Olafsson JH, Steinsson JT, Kerrouche N, Sidou F: Efficacy of amorolfine nail lacquer for the prophylaxis of onychomycosis over 3 years. J Eur Acad Dermatol Venereol 2010;24, 910-15.

Schuiven naar boven