huidinfo
klachten rond de anus
1

Wat zijn de meest voorkomende klachten rond de anus?

aambei

Aambeien

Aan de binnenzijde van de anus bevinden zich kleine zwellichamen van slijmvlies die de anus lekdicht afsluiten. Wanneer deze zwellichamen ‘uitzakken’ noemt men ze aambeien of hemorrhoïden...
Lees meer...
perianale trombose
Anale trombose

In een gestuwd en gezwollen ader is het risico op stolling groot. Dit fenomeen van bloedklontering (trombose) kan dus vrij makkelijk in gestuwde uitwendige aambeien plaatsvinden. Dit wordt een peri-anaal trombose (PAT) genoemd...
Lees meer...
genitale wratten

Genitale wratten

Condylomata acuminata zijn roze-rode wratjes van 1-2 mm groot, die soms kunnen samenvloeien tot grotere bloemkoolvormige wratten. De wratten ontstaan op de penis, rond de anus en vagina, en soms ook in de vagina. Zij worden door sexueel contact overgebracht.
Lees meer...
jeuk bij de anus
Jeuk rond de anus

Anale jeuk is een algemeen voorkomend probleem dat veel last kan veroorzaken. Er zijn verschillende vormen van anale jeuk....
Lees meer...
kloofje bij de anus

Kloofjes rond de anus

Een fissuur is een kloofje in de huid dat met name in het gebied rond de anus bijzonder pijnlijk kan zijn. Het bevindt zich aan de voor- of achterkant van de anus en verloopt in de lengte richting van de bilspleet.
Lees meer...
kramp bij
                de anus

Kramp van de anus (proctalgia)

Proctalgia fugax is een krampende, heftige pijn rond de anus die aanvalsgewijs optreedt. De duur van de aanvallen varieert van enkele seconden tot ca. 30 minuten en ebt dan vanzelf weer weg.
Lees meer...
anale lichen
Lichen sclerosus

Lichen sclerosus is een vrij zeldzame huidaandoening waarvan de oorzaak niet geheel duidelijk is. De aandoening komt vooral voor aan de huid van de geslachtsdelen, maar ook gewone huid kan door de ziekte worden aangedaan.
Lees meer...
mariske
                anus

Mariske (anaal huidflapje)

Een mariske is een goedaardig huidflapje bij de anus. Marisken komen erg veel voor en geven meestal geen klachten. Soms kunnen zij echter wel jeukklachten veroorzaken, met name wanneer ontlasting rond het flapje achterblijft.

Lees meer...
wormpjes anus
Wormpjes

Wormpjes (of aarsmaden) komen vooral bij jongere kinderen voor en kunnen flinke jeukklachten veroorzaken.
Lees meer...
huidOverige aan klachten rond de anus gerelateerde onderwerpen


      door Redactie Huidinfo     
copyright
disclaimer