info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Bedwants

bedwants huid


Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn bloedzuigende parasieten van 5 tot 6 mm groot in het volwassen stadium. Er bestaan verschillende soorten bedwantsen. In de jaren na de 2e wereldoorlog leek de bedwants in West-Europa en Noord-Amerika vrijwel geheel uitgeroeid te zijn. De laatste 10 jaar is de bedwants echter bezig met een schijnbaar onstuitbare opmars. De Engelse naam voor bedwants is bedbug.

Zij zijn vooral te vinden in slaapkamers: in hotels en pensions maar ook in particuliere huizen worden ze steeds vaker gesignaleerd. Deze insecten met hun platte lichaam kunnen zich in kleine kiertjes in en rond het bed verstoppen en wachten tot hun prooi, de mens, slaapt. Dan komen ze tevoorschijn en prikken met hun steeksnuit in de huid om bloed te zuigen. De wantsen zijn ongeveer een uur voor zonsopgang het meest actief. Dit steekproces veroorzaakt jeukende rode bulten die vergelijkbaar zijn met muggenbeten. Een bedwantsenplaag is de nachtmerrie van menig hoteleigenaar.

Hoe ziet een bedwantsenbeet eruit?

Wanneer de bedwants steekt om bloed te zuigen ontstaat een jeukend bobbeltje. De bedwantsenbeet is typisch een rood vlekje met centraal een klein bultje rond de steekplek. De steek-opening is nog zichtbaar. Meestal zijn er meerdere bultjes bij elkaar te vinden. Heel klassiek zijn de breakfast, lunch and dinner -beten: 3 beten van één bedwants op een rij.

bedwants
rechts op de foto de karakteristieke 3 beten op een rij: ‘ontbijt, lunch en diner’.

Hoe ziet de bedwants eruit?

De bedwants begint zijn levenscyclus als eitje. Deze zijn wit en ca. 1 mm lang. Na 10 dagen komt het ei uit en de kleine bedwants maakt in de 6 weken daarna 5 verschillende stadia door. Alle stadia voeden zich met bloed dat door een steekmond uit de mensenhuid wordt gezogen. Voordat het bloed wordt opgezogen spuit de bedwants speeksel in de huid. Dit speeksel bevat ondermeer een anti-klontermiddel en diverse eiwitten die kunnen leiden tot een galbultachtige reactie met jeuk. Het voeden duurt 2 tot 12 minuten en duurt langer naargelang de bedwants ouder en groter is. Bedwantsen kunnen eventueel een jaar overleven zonder bloedmaaltijd.
De vrouwtjes van de bedwants leggen 2-300 eitjes in hun leven.
Kijk hier voor een fraai filmpje over de bedwants…

Zijn bedwantsen gevaarlijk?

In tegenstelling tot veel andere stekende insecten lijken bedwantsen nauwelijks in staat ziekten van de ene mens op de andere over te brengen. In optimale omstandigheden zou wellicht wel het Hepatitis B virus kunnen worden overgebracht (lit). In zeldzame gevallen kunnen de substanties in het door de bedwants ingespoten speeksel ernstige allergische (shock) reacties veroorzaken.

Hoe wordt een bedwantsenbeet behandeld?

De jeukende plekken verdwijnen vanzelf. Bij ernstige jeuk kan eventueel een corticosteroïd crème gesmeerd worden.

Hoe kan ik bedwantsen voorkómen?

Bedwantsen kunnen opduiken in elke slaapkamer. In hotels (zowel gewone tot 5-sterrenhotels) worden bedwantsen meer en meer een plaag.
– controleer bij het betrekken van een hotelkamer de bedden: kijk vooral onder het matras.
– zet de koffer neer op speciale bankjes die hiervoor bedoeld zijn en niet op de grond: zo voorkomt u dat u eventueel aanwezige bewantsen als souvenir mee naar huis neemt.
– bedwantsen produceren een kenmerkende doordringende geur. Als U die eenmaal kent is het herkennen van een ‘risicokamer’ in een hotel reeds bij binnenkomst mogelijk.


Aan bedwantsen gerelateerde onderwerpen

insectenbeten (overzicht)
jeuk
urticaria (galbulten)
beestjes en de huid
filmpje over bedwantsen


 

Schuiven naar boven