info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Blauwe moedervlek

blauwe moedervlek blue naevus


Wat is een blauwe moedervlek?

Een blauwe moedervlek (blue naevus) is een weinig algemene, maar wel opvallende moedervlek met een blauw-zwarte kleur. Deze moedervlek is goedaardig, maar kan op het oog sterk lijken op een melanoom.

Hoe ziet het eruit?

Blauwe moedervlekken hervatten zeer veel donker pigment dat voor een deel vrij diep in de huid gelegen is. Vanwege de diepte van het pigment schemert dit door de breking van de huidlagen blauw door, vandaar de naam. Blauwe moedervlekken zijn meestal kleiner dan 1 cm in doorsnee. Ze komen, in tegenstelling tot gewone moedervlekken, relatief veel voor aan de hand- en voetruggen.

Wie krijgt het?

Blauwe moedervlekken worden relatief vaak bij kinderen gezien, maar kunnen ook op latere leeftijd pas ontstaan.

Hoe wordt het behandeld?

Hoewel blauwe moedervlekken goedaardig zijn worden zij toch relatief vaak verwijderd. Eén reden is de opvallende kleur die nogal in het oog springt. Belangrijker is echter het feit dat de arts meestal niet met zekerheid op het klinisch beeld een melanoom kan uitsluiten. Zeker als de blauwe moedervlek nog vrij recent ontstaan is zal meestal worden besloten om de moedervlek operatief te verwijderen en door de patholoog te laten onderzoeken om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van een melanoom.


Aan blauwe moedervlekken gerelateerde onderwerpen

melanoom
moedervlekken


 

Schuiven naar boven