info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Blauwe plek

blauwe plek hematoom bloeduitstorting

Wat is een blauwe plek?

Een blauwe plek (bloeduitstorting, hematoom) is een plaatselijke ophoping van gestold bloed in weefsel. Verreweg de meeste hematomen ontstaan in de huid maar kunnen in principe in alle organen van het lichaam optreden.

Hoe ontstaat het?

De meeste hematomen ontstaan na een trauma. Bijvoorbeeld door het stoten van het hoofd, het slaan met een hamer op een vinger etc. Bij botbreuken is er vrijwel altijd óók sprake van een bloeduitstorting in de huid. Ook na operaties is er vaak sprake van een zekere mate van hematoom.
Een speciale categorie vormen de hematomen binnen de schedel (epidurale hematomen, subdurale hematomen): deze kunnen door plaatselijke druk het hersenweefsel verdringen en daardoor voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Deze ernstige vormen van hematomen vereisen met grote spoed onderzoek en behandeling door de neurochirurg.

Hematomen van de huid

Zoals gezegd treden de meeste bloeduitstortingen in de huid op na een beschadiging van de huid en onderhuidse weefsels na trauma. Het blauwe oog, de bult op het hoofd en de zwarte vinger na het timmeren zijn overbekende voorbeelden van deze alledaagse hematomen.

Een andere bekende vorm van hemangioom zijn de paars-zwarte vlakke bloeduitstortingen zoals die wel bij oudere mensen wordt gezien, met name aan de onderarmen en onderbenen. Deze kunnen ontstaan na relatief lichte ongelukjes of zelfs door krabben. Bij oudere mensen is de huid dunner en de kleinste bloedvaatjes in de huid brozer waardoor zij makkelijker scheuren en bloed kunnen lekken onder de huid. Uitgebreide zonblootstelling in de voorgeschiedenis kan dit proces versterken, netzoals een verleden waarin veel corticosteroïden zijn gebruikt (bv prednison).

blauwe plek hematoom bloeduitstorting
Foto’s: links: bloeduitstorting op de hand bij oudere persoon. rechts: bloeduitstorting na operatieve behandeling van spataderen

Hoe worden ze behandeld?

Hematomen van de huid verdwijnen vanzelf en behoeven daarom niet behandeld te worden. Wanneer het trauma net is gebeurd kan door koeling vande huid (met koude compressen bijvoorbeeld) de zwelling worden beperkt.


gerelateerde onderwerpen

de huid
flebectomie van Muller

Schuiven naar boven