info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Brachioradiale jeuk

wat is brachioradiale jeuk?

wat zijn de verschijnselen van deze vorm van jeuk aan de armen?

wat is de oorzaak van brachioradiale jeuk?

hoe wordt het behandeld?

handige links en literatuur

samenvatting


brachioradiale jeuk

Wat is brachioradiale jeuk?

Brachioradiale jeuk (ook wel: brachioradiale pruritus) is een aandoening die wordt gekenmerkt door jeuk, branderigheid of een veranderd gevoel bij aanraking van de huid aan de armen. Een typische locatie is de bovenarm, maar ook de onderarm kan aangedaan zijn. Soms is de aandoening éénzijdig, soms dubbelzijdig en symmetrisch aanwezig. Over de oorzaak van brachioradiale jeuk bestaat nog veel onduidelijkheid.


ziet brachioradiale jeuk er uit?

In de meeste gevallen is aan de huid geen afwijking zichtbaar. Soms zijn wel krabletsels zichtbaar of zelfs blauwe plekken van het krabben en wrijven. Als gevolg van deze beschadigingen kunnen ook donker gepigmenteerde plekken aanwezig zijn. Ook hypopigmentaties en littekens zijn mogelijk.


Hoe wordt het veroorzaakt?

Brachioradiale jeuk wordt veroorzaakt door schade aan de zenuwen in de huid. Hoe deze schade precies ontstaat is niet duidelijk. Veel mensen met brachioradiale jeuk hebben meer klachten in de zomermaanden. Daarnaast blijkt de aandoening in zonnige klimaten veel vaker voor te komen dan in gematigde klimaten, en dan vooral bij mensen met een licht huidtype (Australië, Zuid-Afrika). Hieruit is te concluderen dat zonlicht een zekere rol speelt in het proces.
Ook wordt in een aantal gevallen de relatie gelegd met beschadigingen van de zenuw door nekletsel, hetzij door trauma (ongeluk) of ontstekingen.


Hoe wordt brachioradiale pruritus behandeld?

Bescherming van de huid tegen zonlicht: met kleding (lange mouwen) en sunblockers

Jeukstillende crèmes en gels: met bijvoorbeeld menthol
Capsaïcine crème: deze crème zorgt voor uitputting van de zenuwen waardoor de jeuksignalen niet meer goed kunnen worden doorgegeven. Het betreft depletie van substance P in de perifere sensorische neuronen. Het middel is effectief maar geeft wel vaak roodheid en irritatie van de huid. De crème wordt meestal 3 tot 4 x per dag toegepast en kan door uw arts worden voorgeschreven.

Wat zijn de vooruitzichten?

Brachioradiale jeuk is een chronisch probleem dat bijzonder hardnekkig kan zijn. Door de huid consequent te beschermen tegen de zon treedt wel een geleidelijke verbetering in het beeld op.


handige links

jeuk
capsaïcine crème
zon & huid
notalgia paraesthetica (jeuk op de rug)

literatuur
Oaklander AL et al: Neuropathic Itch. Semin Cutan Med Surg. 2011 Jun; 30(2): 87–92 (volledig artikel).


 

Schuiven naar boven