info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Brandnetel

brandnetel jeuk prikken galbulten pijn behandeling

Wat is een brandnetel?

De brandnetel (Urtica dioica) is een in Europa zeer veel voorkomende plant waar iedereen wel eens onplezierige ervaringen gehad heeft. De stengel en de bladeren zijn bezet met haartjes (trichomes) die veranderen in een soort naaldjes bij aanraking. Brandnetels groeien op alle soorten grond. Op voedingrijke bodems kan de plant soms bijna 2 meter hoog worden.

brandnetel jeuk prikken galbulten pijn behandeling

Hoe wordt de jeuk veroorzaakt?

Na de aanraking valt de top van de haartjes af waardoor een soort naaldje ontstaat dat verschillende chemische stoffen in de huid spuit, waaronder acetylcholine, histamine en serotonine. Deze chemische mix veroorzaakt de typische jeuk en zwellinkjes op de huid. De aandoening urticaria (galbulten, netelroos) ontleent zijn naam niet voor niets aan de brandnetel (Urtica)…

Hoe wordt het behandeld?

De jeuk- en pijnklachten die ontstaan na aanraking met de brandnetel trekken van zelf binnen 1 uur grotendeels weg. Toch kan soms nog uren na het contact met de brandnetel een doof-tintelend gevoel ontstaan, met name na aanraking van de huid met water.

Corticosteroïdcrèmes kunnen de jeukperiode nog verder verkorten maar zijn in de praktijk zelden nodig. Allerlei ‘huismiddeltjes’ zoals wrijven met zuringblad, goudsbloembladeren etc hebben geen effect. Hooguit wordt door het inwrijven van het plantensap door de mechanische wrijfbeweging de jeuk tijdelijk onderdrukt.


literatuur
Cummings AJ et al: Mechanism of action of stinging nettles. Wilderness Environ Med. 2011 Jun;22(2):136-9.

gerelateerde onderwerpen

urticaria (netelroos)
jeuk
plant & huid

Schuiven naar boven