info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Bubbelbad folliculitis

bubbelbad folliculitis pseudomonas aerigunosa

Wat is een bubbelbad-folliculitis?

Bubbelbad folliculitis (‘hot tub folliculitis’)is een ontsteking van de haarzakjes door infectie met de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Deze infectie kan men ondermeer oplopen in bubbelbaden en zwembaden met water dat onvoldoende gedesinfecteerd is. Het blijkt uit onderzoek dat de pseudomonas bacterie een zekere concenratie van chloor in het water kan verdragen. Ook is de bacterie in staat biofilms te maken die zich kan hechten aan allerlei materialen, zoals plastics.

bubbelbad folliculitis pseudomonas aerigunosa

Hoe ziet het eruit?
De aandoening presenteert zich met kleine bobbeltjes op de huid die zich ontwikkelen tot puistjes. De ontstekingen ontstaan vooral op plekken die tijdens het baden bedekt geweest zijn met zwemkleding. De afwijking jeukt vaak sterk.

Hoe wordt bubbelbad folliculitis veroorzaakt?

De bacterie die de folliculitis veroorzaakt, Pseudomonas aeruginosa, komt voor in onvoldoende gedesïnfecteerd (zwem)badwater van hoge temperatuur. De bacteriën nestelen zich in de haarzakjes en veroorzaken daar een ontstekingsreactie. De folliculitis wordt enkele dagen ná het baden zichtbaar. Ook is het niet onmogelijk dat de bacteriën via besmette badsponzen etc. wordt overgebracht. Beschadigingen van de huid vereenvoudigen de besmetting van de huid. Het gebruik van ontharingswax is al eens beschreven als ‘wegbereider’ voor de Pseudomonas bacterie.

Hoe wordt het behandeld?
De huid is voor de Pseudomonas bacterie eigenlijk geen gunstige verblijfplaats. De infectie verdwijnt in de regel dan ook vanzelf binnen enkele dagen, behandeling is dan niet nodig.
Bij zeer uitgebreide folliculitis, of wanneer de afwijkingen niet snel genoeg verdwijnen is eventueel behandeling met antibiotica noodzakelijk. De bacterie is overigens ongevoelig voor de meeste lokale antibiotica zoals deze in Nederland en België verkrijgbaar zijn.


gerelateerde onderwerpen

folliculitis (overzicht)
gistpuistjes
de huid
steenpuist

Literatuur
Brett J et al: Pseudomonas aeruginosa and whirlpools. Br Med J (Clin Res Ed). 1985 Apr 6; 290(6474): 1024–1025 (volledig artikel)
Guida M et al: Pseudomonas aeruginosa in Swimming Pool Water: Evidences and Perspectives for a New Control Strategy. Int J Environ Res Public Health. 2016 Sep; 13(9): 919.


 

Schuiven naar boven