info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Bunion

bunion hallux valgus

Wat is een bunion?

Een bunion is een pijnlijke ontsteking aan de zijkant van de grote teen. Bunions kúnnen ook wel aan de kleine teen voorkomen maar zijn daar veel zeldzamer. Deze pijnlijke bult wordt veroorzaakt door een combinatie van een (soms lichte) standsafwijking van de grote teen en te krap zittend schoeisel.
Als de teen iets naar buiten wijst (richting de kleine teen) steekt de basis van de grote teen relatief uit. Bij voortdurende druk gaat het slijmbeursje dat zich boven het gewricht bevindt zwellen en ontsteken. Dit leidt tot roodheid, pijn en zwelling. Bunions komen heel veel voor.

bunion hallux valgus

Wie krijgt het?

In vrijwel alle gevallen van bunion is er sprake van te krap zittende schoenen. In veel gevallen is het langdurig dragen van krappe, smalle schoenen aan te wijzen als de enige oorzaak. Ook de standafwijking van de teen die ook een belangrijke risicofactor vormt wordt vaker gezien bij mensen die niet goed passend schoeisel hebben gedragen. Van deze groep zijn mensen die een brede voorvoet hebben het meest ‘at risk’. Ook ouderen met slijtage van de gewrichten hebben een grotere kans op een standafwijking van de teen en daarmee ook op het ontwikkelen van een bunion.

Hoe wordt een bunion behandeld?

In het beginstadium van een bunion kan het soms voldoende zijn om ruimer, goed passend schoeisel te gaan dragen. Bij grotere bunions werkt dat vaak niet meer goed en zal, wanneer nieuwe schoenen inderdaad geen verbetering geven, tot operatie worden overgegaan.
Afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep kan gekozen worden uit algehele anesthesie, verdoving met een ‘ruggeprik’ of lokale verdoving. Tijdens de operatie wordt de slijmbeurs weggehaald en vervolgens wordt ook het uitstekende botdeel met een zaagje verwijderd. Vervolgens worden het gewrichtskapsel en de huid weer gesloten.
Na de operatie is het van belang dat de geopereerde voorvoet goed ontzien wordt, het gebruik van elleboogskrukken helpt daarbij.


gerelateerde onderwerpen

eksteroog
eelt

literatuur
Ajis A et al: Tailor’s bunion: a review. J Foot Ankle Surg. 2005 May-Jun;44(3):236-45.
Raikin SM et al: Recurrence of hallux valgus: a review. Foot Ankle Clin. 2014 Jun;19(2):259-74.

Schuiven naar boven