info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Carotenoderma (oranje huid)

carotenoderma oranje huid worteltjes

Wat is carotenoderma?

Carotenoderma is een oranje verkleuring van delen van de huid als gevolg van een te hoog niveau van beta-caroteen.
Beta-caroteen is de natuurlijke voorloper van vitamine A en komt vooral voor in worteltjes.

Hoe ontstaat het?

Iedereen die te hoge concentraties betacaroteen binnen krijgt kan de oranje verkleuring van de huid ontwikkelen. Kinderen lopen hierbij iets meer risico dan volwassenen. Bekend zijn de gevallen van carotenoderma bij baby’s die potjes babyvoedsel met gemalen worteltjes nuttigden in iets te grote hoeveelheden. Volwassenen die aan de slanke lijn zijn en ‘sapkuren’ volgen met worteltjessap hebben ook een grote kans om een oranje huid te ontwikkelen.

Sommige patiënten met diabetes of met een traag werkende schildklier zijn minder goed in staat om beta-caroteen uit de voeding om te zetten in vitamine A. Hierdoor staat een overschot aan beta-caroteen en kleurt de huid oranje. Patiënten met anorexia nervosa zouden ook in sommige gevallen een vertraagde omzetting van beta-caroteen naar vitamine A kunnen hebben.

worteltjes zijn een belangrijke bron van beta-caroteen

Hoe ziet het eruit?

Bij carotenoderma is er vooral sprake van oranje verkleuring van de huid op plekken met en dikke eeltlaag, zoals de handpalmen en de voetzolen. Ook huidgebieden met relatief veel talgklieren (o.a. voorhoofd, neus) kunnen makkelijker oranje verkleuren.

Hoe wordt het behandeld?

Een oranje verkleuring van de huid als gevolg van te grote consumptie van worteltjes is niet ernstig en verdwijnt weer spontaan.


gerelateerde onderwerpen

de huid
anorexia en de huid

literatuur
Ashique KT: Carotenoderma. Indian Dermatol Online J. 2010 Jul-Dec; 1(1): 52.

Schuiven naar boven