info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Chlamydia van het oog

chlamydia van het oog

Wat is chlamydia van het oog?

Van alle SOA’s komt chlamydia in Nederland het meeste voor. De chlamydia-bacterie wordt via seksueel contact overgebracht en nestelt zich vervolgens in de cellen van de slijmvliezen. Meestal betreft het dan een genitale infectie: het slijmvlies van de vagina, penis of anus wordt geïnfecteerd. Veel minder bekend is dat ook de oppervlakkige cellen van de slijmvliezen van de ogen besmet kunnen worden. Deze ooginfectie door chlamydia (oculaire chlamydia) is overigens niet heel zeldzaam…

Wie krijgt chlamydia infectie van het oog?

Chlamydia infecties van het oog worden vooral gezien bij jonge, seksueel actieve mensen tussen de 15 en 35 jaar. In de Verenigde Staten ontwikkelt ongeveer 1 op de 300 mensen met een chlamydia infectie in het genitaal gebied όόk een infectie van de ogen.

Hoe krijg je een chlamydia infectie van het oog?

De belangrijkste oorzaak van een chlamydia-infectie van het oog is ‘auto-infectie’ met de hand. Hierbij wordt geïnfecteerde afscheiding van bijvoorbeeld de vagina per ongeluk met de hand naar het oog overgebracht, bijvoorbeeld door even met de hand in de ogen te wrijven. Zeldzamer zijn infecties door direct oogcontact met besmet sperma.

Wat zijn de verschijnselen?

Mensen met een chlamydia-infectie van het oog hebben klachten van een rood oog waarbij meestal ook sprake is van een pusachtige afscheiding. Meestal is één oog aangetast, maar het is ook mogelijk dat beide ogen geïnfecteerd zijn. De slijmvliezen zijn meestal verdikt. Omdat de infectie vaak pas laat wordt herkend lopen patienten vaak weken tot maanden met deze klachten rond. Vaak krijgen mensen een antibioticumzalf voorgeschreven omdat de arts aanvankelijk denkt aan een ‘gewone’ bacteriële infectie, maar daar geneest de chlamydia-infectie in de regel niet van.
De meeste patienten met chlamydia infectie van het oogslijmvlies heeft όόk een genitale infectie met chlamydia. Maar omdat de meeste genitale infecties weinig klachten geven en dan onopgemerkt verlopen (vooral bij vrouwen) kan het zo zijn dat alleen de infectie van het oog klachten veroorzaakt.

Hoe wordt de diagnose chlamydia gesteld?

De arts kan door met een wattenstokje langs het oogslijmvlies te halen een ‘kweek’ afnemen. Via een PCR-test kan dan worden vastgesteld of er inderdaad sprake is van een chlamydia. Het is nuttig om ook vast te stellen of er sprake is van een genitale chlamydia of andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Hoe wordt chlamydia behandeld?

Chlamydia wordt behandeld met een antibioticakuur. De meest toegepaste antibiotica tegen chlamydia zijn azitromycine en doxycycline. Het voordeel van azitromycine is dat het een éénmalige dosis betreft.


gerelateerde onderwerpen

chlamydia algemeen
genitale herpes
gonorroe
syfilis

literatuur
Satpathy G et al: Chlamydial eye infections: Current perspectives. Indian J Ophthalmol. 2017 Feb;65(2):97-102.


 

Schuiven naar boven