info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Confettihuid

confettihuid hypomelanosis guttata

Wat is confettihuid?

Confettihuid (hypomelanosis guttata) is een zeer veel voorkomende pleksgewijze ontkleuring van de huid die vooral optreedt aan de benen.

Hoe ziet het eruit?

Bij confettihuid is er sprake van kleine ontkleurde plekjes op de huid die meestal niet meer dan enkele millimeters groot zijn. De plekjes zijn rond, hoekig of enigszins stervormig. De plekjes kunnen overal op de huid voorkomen met uitzondering van het gezicht. Verreweg de meest voorkomende locatie betreft de onderbenen. Omdat de lichte plekken in de zomer niet ‘meekleuren’ valt het verschijnsel in het zomerseizoen (en na gebruik van de zonnebank) het meeste op.

Hoe ontstaat het?

Hoe confettihuid precies ontstaat is niet bekend, maar het is wel zeker dat veelvuldige blootstelling aan zonlicht een belangrijke rol speelt. Er is een duidelijke relatie tussen de hoeveelheid zonblootstelling in het leven en de uitgebreidheid van de aandoening. Ook is er een duidelijke relatie met de hoeveelheid zonblootstelling en de grootte van de witte plekken: hoe meer zonschade, hoe groter de ‘confetti’.
Er is overigens ook een vorm van confettihuid die voorkomt bij mensen uit het Caraïbisch gebied en Afrika: bij hen is er geen relatie met huidschade door zonlicht.

Wie krijgt het?

Hoewel sommigen al voor hun 30e levensjaar confettihuid ontwikkelen, wordt het verschijnsel toch vooral gezien bij mensen van gevorderde leeftijd die een verleden van veel zonblootstelling hebben gehad. Er wordt geschat dat ongeveer de helft van alle 50-plussers in meer of mindere mate confettihuid heeft.

Hoe wordt het behandeld?

Er is geen adequate behandeling voor confettihuid. Bescherming tegen zonneschade remt verdere uitbreiding van het probleem.


gerelateerde onderwerpen

pigmentafwijkingen
witte plekken op de huid


 

Schuiven naar boven