info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Dermatofibroom

dermatofibroom histiocytoom bultje huid

Wat is een dermatofibroom?

Een dermatofibroom (ook wel: histiocytoom) is een zeer algemeen voorkomend goedaardig ‘bobbeltje’ in de huid. De voorkeursplekken zijn de benen en de armen. Vrouwen ontwikkelen dermatofibromen iets vaker dan mannen. Soms geeft het dermatofibroom pijnklachten, maar meestal geeft een dermatofibroom geen klachten.

Hoe ziet het eruit?

Een dermatofibroom voelt aan als een stevig schijfje of balletje in de huid. Het zit aan de huid vast en is over de onderlaag te verschuiven. Als het dermatofibroom wordt vastgepakt voelt het aan als een ‘pilletje in de huid’. Het dermatofibroom is huidkleurig of iets gepigmenteerd.

Hoe ontstaat het?

Hoe en waarom een dermatofibroom ontstaat is niet bekend. Waarschijnlijk is er sprake van een iets ontspoorde littekenreactie na een kleine beschadiging van de huid zoals bijvoorbeeld een insectenbeet of een ontstoken haarzakje.

Wat is er aan te doen?

Het dermatofibroom is een volstrekt goedaardige afwijking van de huid. Behandeling is dus niet nodig. Eventueel kan het dermatofibroom worden weggesneden, waarna de huid weer gehecht wordt. Wanneer het niet volledig wordt verwijderd is het waarschijnlijk dat het opnieuw terugkomt (recidief).


literatuur
Alves JV et al: Variants of dermatofibroma–a histopathological study. An Bras Dermatol. 2014 May-Jun;89(3):472-7.

gerelateerde onderwerpen

littekens
moedervlekken
gesteelde fibromen

Schuiven naar boven