info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Dermatoscopie

dermatoscopie dermatoscoop

Wat is dermatoscopie?

Dermatoscopie is een techniek waarbij de huid wordt onderzocht met behulp van een sterke loep met een ingebouwde lichtbron. Met behulp van dit instrument kan de arts bepaalde huidstructuren en afwijkingen zeer nauwkeurig inspecteren. De loep wordt op de huid gezet. Door gebruik van een klein beetje olie op het lensje wordt de lichtbreking in de huid opgeheven en zijn elementen in de huid – zoals bijvoorbeeld pigment – extra goed te beoordelen.

dermatoscopie dermatoscoop

Waar wordt de dermatoscoop voor gebruikt?

De dermatoscoop wordt vooral ingezet bij het beoordelen van gepigmenteerde huidafwijkingen. Dankzij de dermatoscoop kan de geoefende dermatoloog een veel beter onderscheid maken tussen rustige en onrustige moedervlekken. Bij het vroegtijdig vaststellen van een melanoom kan een dermatoscoop van grote waarde zijn!

dermatoscopie dermatoscoop melanoom moedervlek

Toch kan de dermatoscoop ook behulpzaam zijn bij het bestuderen van andere huidafwijkingen die met het blote oog soms niet zo makkelijk te herkennen zijn. Zo kunnen soms schurftmijten dankzij de dermatoscoop worden vastgesteld zonder dat de schurftgangetjes hoeven te worden uitgeschraapt.

Wie gebruikt het?

Vrijwel alle dermatologen maken gebruik van de dermatoscoop. Ook bij huisartsen komt het instrument steeds vaker in de praktijk voor. Soms is het apparaat verbonden met een fotocamera zodat de beelden ook kunnen worden vastgelegd. Er is zelfs een dermatoscoop ontwikkeld voor de iPhone: huiddiagnostiek via de smartphone!


literatuur
Lallas A et al: Dermoscopy in general dermatology: practical tips for the clinician. Br J Dermatol. 2014 Mar;170(3):514-26

gerelateerde onderwerpen

moedervlekken
melanoom
schurft

Schuiven naar boven