info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Dermatosis papulosa nigra

dermatosis papulosa nigra

Wat is Dermatosis Papulosa Nigra?

Dermatosis Papulosa Nigra zijn kleine, donkere, op wratjes lijkende huidafwijkingen in het gelaat en in de nek. Ze komen zeer veel voor en zijn volstrekt onschuldig.
De pigmentafwijkingen zijn 1 tot 5 millimeter groot.

dermatosis papulosa nigra
foto: de typische, kleine, zeer donkere papeltjes in het gelaat bij dermatosis papulosa nigra

Hoe ontstaat het?

De wrat-achtige afwijkingen ontstaan door een milde aanlegstoornis in het complex van haarzakje (waar de haar uitgroeit) en de talgklier.

Wie krijgt het?

Dermatosis Papulosa Nigra wordt vooral gezien bij mensen van (deels) Afrikaanse oorsprong. Meestal ontstaan ze vanaf het 10e levensjaar. Vrouwen hebben het vaker dan mannen.

Hoe wordt het behandeld?

Dermatosis Papulosa Nigra is een onschuldig huidprobleem en hoeft niet behandeld te worden. Is behandeling om cosmetische redenen toch gewenst, dan kunnen de plekken door de huisarts of dermatoloog worden weggesneden d.m.v. schaaftechniek, of kunnen ze worden weggebrand. Ook lasertherapie is een mogelijkheid.

Bij alle geschikte technieken moet wel rekening gehouden worden met de mogelijkheid van het ontstaan van hyperpigmentatie (donkerverkleuring) of hypopigmentatie (lichter worden van de huid) ter hoogte van de verwijderde plekken.


literatuur
Metin SA et al: Dermatosis papulosa nigra: a clinically and histopathologically distinct entity. Clin Dermatol. 2017 Sep – Oct;35(5):491-496.

Bruscino N et al: Dermatosis Papulosa Nigra and 10,600-nm CO2 laser, a good choice. J Cosmet Laser Ther. 2014 Jun;16(3):114-6.

gerelateerde onderwerpen

donkere vlekken op de huid
melasma
verruca seborrhoïca

Schuiven naar boven