info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Dimeticon

dimeticon tegen hoofdluis

Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over de behandeling van hoofdluis met dimeticon. Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort. Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.

Wat is dimeticon?

Dimeticon 4% lotion (of gel) is een veel gebruikt middel om hoofdluis te bestrijden. Het werkt niet op toxische basis (het vergiftigt de luizen niet) maar op fysische basis: het doodt de luis door het lichaam van de luis ‘in te pakken’ en zo zijn waterhuishouding te dwarsbomen. Het bestaat uit 4% dimeticon in een basis van cyclomethicon. Het is wereldwijd in 2006 gelanceerd als middel tegen hoofdluis en heeft inmiddels de oudere pesticide middelen tegen hoofdluis voor een belangrijk deel verdrongen.
Dimeticon is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Hoe word het gebruikt?

Dimeticon lotion moet aangebracht worden op droog haar. De haren moeten nauwkeurig worden ingesmeerd, van de hoofdhuid tot de puntjes van de haren. Meestal beveelt de gebruiksaanwijzing aan om de dimeticon gedurende 8 uur op het haar te laten inwerken en dan uit te wassen. Een recent onderzoek met dimeticon gel suggereert dat een kortere inwerktijd ook effectief zou kunnen zijn maar het is echter verstandig de gebruiksaanwijzing van uw eigen product te volgen.
Na het uitwassen van het middel dienen de haren weer zorgvuldig gekamd te worden. Het middel kan na een week nogmaals worden toegepast, maar eventueel kan ook volstaan worden met herhaaldelijk zorgvuldig kammen in de dagen na de behandeling met dimeticon.
> instructiefilmpje dimeticon

Zijn er bijwerkingen?

Er kan jeuk of schilfering op het behaarde hoofd optreden na het gebruik van het middel.

Voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen

Zaken om rekening mee te houden zijn o.a.:

0  voorkom contact met slijmvliezen, met name de ogen.
0  het product is brandgevaarlijk, ook nadat het in de haren is gesmeerd: pas dus op met open vuur
0  gemorste lotion kan de vloer glad maken


gerelateerde onderwerpen

hoofdluis
farmacotherapeutisch kompas

Literatuur
Burgess IF, Burgess NA: Dimeticon 4% liquid gel found to kill all lice and eggs with a single 15 minute application. BMC Res Notes. 2011; 4:15 (volledig artikel)


 

Schuiven naar boven