info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Ducttape tegen wratten

ducttape tegen wratten


Ducttape tegen wratten?

Duct tape is een soort krachtig zilverkleurig plakband dat door doe-het-zelvers bij talloze klusjes wordt ingezet. Al vele jaren wordt duct tape als ‘alternatieve’ therapie ingezet bij de behandeling van wratten wanneer de meer reguliere behandelingen geen succes hebben. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat het werkt maar elke arts kent in zijn patiëntenkring meerdere personen die met duct tape van hun hardnekkige (voet)wratten zijn afgekomen. Duct tape is in elke doe-het-zelf winkel verkrijgbaar.

ducttape tegen wratten
foto: ducttape zoals het bij de doe-het-zelf winkel te koop is.

Werkt het?

Hoewel duct-tape wereldwijd veel wordt toegepast bij de behandeling van wratten is er geen wetenschappelijk bewijs dat de techniek helpt. Eén goed opgezet onderzoek naar het effect van ducttape bij de bestrijding van wratten bij volwassenen liet geen duidelijk voordeel zien van ducttape, maar daar hadden de onderzoekers ’transparant ducttape’ gebruikt en niet de klassieke zilvergrijze ducttape die in de regel wordt gebruikt (literatuur). Dus de controverse blijft bestaan…

Hoe vindt de behandeling met ducttape in de regel plaats?

– knip een stuk duct tape op maat af. Zorg ervoor dat de pleister ruim groter is dan de wrat zelf (bij voetwratten ca. 1 cm extra marge).
– plak de duct tape op de wrat en laat dit 6 dagen zitten.
– verwijder na 6 dagen de pleister en week de wrat nog ca. 5 minuten in warm water: de wrat is nu zacht geworden.
– vijl met een eeltvijltje of puimsteentje de wrat zoveel mogelijk weg.
– laat de plek nu 1 nacht onbedekt.
– plak de volgende dag weer een nieuwe pleister op de wrat en laat deze weer 6 dagen zitten…
ga zo door tot de wrat verdwenen is.

Zijn er nadelen van deze behandeling te verwachten?

De huid rond de wrat wordt door de pleister soms ook verweekt. Dit is niet erg.

Wat is de kans op succes?

Er worden succespercentages op internet genoemd die schommelen tussen de 50 en 75%. Deze percentages zeggen niet zoveel. De indruk bestaat dat het succespercentage van deze duct tape therapie niet veel hoger of lager ligt dan de meer gangbare behandelingen met stikstof, coagulatie, laser of… afwachten.


gerelateerde onderwerpen

wratten

Literatuur
Wenner R et al: Duct tape for the treatment of common warts in adults: a double-blind randomized controlled trial. Arch Dermatol. 2007 Mar;143(3):309-13.


 

Schuiven naar boven