huidinfo
dermatitis herpetiformis
1

Wat is dermatitis herpetiformis?

Dermatitis herpetiformis is een zeldzame blaarvormende huidziekte die sterk geassocieerd is met coeliakie, een darmziekte. De aandoening wordt vooral bij jong-volwassenen voor het eerst vastgesteld. Geschat wordt dat ongeveer 80% van mensen met dermatitis herpetiformis ook coeliakie heeft. Bij coeliakie is er sprake van een intolerantie voor gluten: een graaneiwit dat ondermeer voorkomt in tarwe, rogge, haver, spelt en gerst. Deze glutenintolerantie kan bij het consumeren van gluten ernstige darmklachten geven omdat gluten een beschadiging veroorzaakt van het darmslijmvlies.
Zowel dermatitis herpetiformis als coeliakie kennen een sterke erfelijke component en komen vaak familiair voor..

dermatitis herpetiformis op de bil

Hoe ziet dermatitis herpetiformis er uit?

Bij dermatitis herpetiformis is er sprake van intens jeukende blaartjes tot 1 cm groot. Kenmerkend is dat deze blaartjes in groepjes bij elkaar gelegen zijn zoals dat ook bij een herpesinfectie het geval is; vandaar de naam herpetiformis (=gelijkend op herpes). Dermatitis herpetiformis heeft echter niets te maken met 'gewone' herpes. De groepen met bultjes en blaartjes kunnen overal op de huid voorkomen maar worden vooral gezien op de ellebogen en knieŽn, de billen en de schedelhuid.
De diagnose kan door de dermatoloog worden bevestigd door het afnemen van een biopt voor weefselonderzoek. Ondermeer wordt dan gekeken of het kenmerkende IgA immunoglobuline aantoonbaar is.

Dermatitis herpetiformis en coeliakie
Zoals gezegd is er een sterke relatie tussen dermatitis herpetiformis en coeliakie. Bij de meeste mensen met dermatitis herpetiformis zijn de darmklachten vrij mild of zelfs (nog) afwezig. Coeliakie kan in een vroeg of mild stadium nogal aspecifieke klachten veroorzaken zoals moeheid en buikklachten. Geschat wordt dat ongeveer 80% van de mensen met dermatitis herpetiformis ook een glutenintolerantie van de darmen heeft met darmbeschadiging van wisselende ernst.
Omgekeerd is het zo dat de meeste mensen met coeliakie gťťn dermatitis herpetiformis hebben.
Veel patiŽnten met dermatitis herpetiformis bemerken een verergering van de huidklachten bij het eten van gluten-bevattende voedingsstoffen.
Wanneer de dermatoloog de diagnose dermatitis herpetiformis heeft gesteld zal hij de patient doorgaans ook doorverwijzen naar de Maag- Darm- Leverarts voor verder onderzoek.

Dermatitis herpetiformis is ook geassocieerd met andere auto-immuunaandoeningen zoals diabetes, reuma, schildklierziekten, vitiligo en alopecia areata.

Hoe wordt dermatitis herpetiformis behandeld?
Het meest effectief in de behandeling van dermatitis herpetiformis is het geneesmiddel dapson. Dit werkt meestal snel en doeltreffend binnen enkele dagen. Helaas kan dapson nog wel eens bijwerkingen veroorzaken zoals bijvoorbeeld (ernstige) bloedarmoede. Gezien de heftigheid van de (jeuk)klachten bij dermatitis herpetiformis wordt desalniettemin vaak al snel na het stellen van de diagnose deze behandeling gestart. Alternatieven, zoals sterke corticosteroÔdzalven, zijn te proberen maar zijn in de praktijk vaak niet zo effectief.

Glutenvrij dieet
De meeste artsen adviseren bovendien een glutenvrij dieet om de klachten van dermatitis herpetiformis te verbeteren. Dit is in ieder geval aangewezen wanneer een glutenovergevoeligheid inderdaad is aangetoond door de internist.

Wat zijn de vooruitzichten?
Dermatitis herpetiformis is een chronische aandoening die de meeste patienten de rest van hun leven zullen houden. Met een glutenvrij dieet en goede begeleiding van de dermatoloog, internist en diŽtist zijn de klachten doorgaans goed te bedwingen. Er komt een steeds grotere verscheidenheid aan glutenvrije producten op de markt wat het volgen van een glutenvrij dieet steeds minder problematisch maakt
.
huidAan dermatitis herpetiformis gerelateerde onderwerpen


                                       
copyright
disclaimer