info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Erythema ab igne

erythema ab igne rode strepen op de huid

Wat is erythema ab igne?

Erythema ab igne (roodheid door hitte) is een niet zo zeldzame huidaandoening die veroorzaakt wordt door langdurige en herhaalde blootstelling aan warmtebronnen. Meestal ontstaat het wanneer mensen dicht tegen de kachel of verwarming aankruipen in de wintermaanden. Wanneer de afwijkingen aan de benen voorkomen wordt het probleem ook wel ‘kachelbenen’ genoemd. Maar ook andere (modernere) warmtebronnen die langdurig de huid verwarmen zijn berucht: laptop computers die langdurig op schoot of op de buik rusten en daar uiteindelijk de typische huidverschijnselen veroorzaken.

Hoe ontstaat het?

Erythema ab igne ontstaat ten gevolge van blootstelling van de huid aan hoge temperaturen. Er ontstaat een vaatverwijding die uiteindelijk niet meer vanzelf verdwijnt. De bruine kleur ontstaat na langdurige blootstelling aan de warmte en wordt veroorzaakt door toename van pigment.

Hoe ziet erythema ab igne eruit?

Aan de aangedane huid wordt een roodbruine verkleuring van de huid gezien met een grillig vertakt patroon. Behoudens enige jeuk en branderigheid zijn er meestal weinig klachten.

erythema ab igne warmte huid litteken
foto: erythema ab igne bij iemand die de hele winter te dicht met de linker knie bij de kachel zit.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Erythema ab igne is een zeer kenmerkende huidafwijking. Naast het verhaal van de patient heeft de arts geen aanvullend onderzoek nodig.

Wat is de behandeling van erythema ab igne?

Door de blootstelling aan de warmte te stoppen wordt de huid weer rustiger. Volledig herstel van de huid treedt meestal niet op. Het smeren van zalf om de huidkwaliteit te verbeteren is helaas in de meeste gevallen weinig- of niet effectief.

Wat zijn de vooruitzichten?

In de meeste gevallen zal erythema ab igne tot rust komen als de blootstelling aan de warmtebron is gestopt. Bekend is dat soms in erythema ab igne huidkanker kan ontstaan. Meestal gaat het in die gevallen om plaveiselcelcarcinoom. Wanneer er veranderingen aan de huid in een erythema ab igne gebied ontstaan moet u dus zeker uw arts waarschuwen.


Literatuur
Riahi RR et al: Laptop-induced erythema ab igne: Report and review of literature. Dermatol Online J. 2012 Jun 15;18(6):5.

Gerelateerde onderwerpen

littekens
de huid

Schuiven naar boven