huidinfo
fievre boutonneuse,
                  Marseillaanse koorts,ziekte van Lyme, Borreliose
1

Wat is Marseillaanse koorts?

Marseillaanse koorts is een door teken overgebrachte aandoening die ook bekend staat als conortyfus, fièvre boutonneuse, Tunistyfus, Zuid Afrikaanse tekentyfus is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een kleine intracellulaire bacterie uit de groep van de Rickettsiosen. Bekende aandoeningen die door dit type bacteriën worden veroorzaakt zijn de beruchte Q-koorts en de vlektyfus. Fièvre boutonneuse wordt verspreid door teken en komt vrij algemeen voor in het Middellandse Zee-gebied, de Kaukasus, Afrika en zuidelijk Azië. De infecties verlopen in de regel niet ernstig, maar gecompliceerd verlopende (of zelfs fatale) ziektegevallen komen voor.
   

Rhipicephalus sanguineus
                              teek
fievre boutonneuse
Hoe wordt het veroorzaakt?
De bacterie (Rickettsia conorii) wordt overgebracht door teken in het Middellandse Zeegebied en subtropische tot tropische gebieden in Azië en Afrika. De teken die vooral betrokken zijn bij de infectie van de mens zijn vooral de Rhipicephalus sanguineus en de Rhipicephalus pumilio. De eigenlijke 'gastheren' van de bacterie zijn knaagdieren, maar mensen en honden treden regelmatig op als tussengastheer.

Wat zijn de verschijnselen?
Bij
marseillaanse koorts is de oorspronkelijke tekenbeet bij het ontstaan van de klachten in veel gevallen nog zichtbaar als een klein verzonken donker korstje met een rood randje. Deze tekenbeet heet 'tache noire'. De klachten ontstaan meestal na 5-7 dagen en bestaan uit koorts en een exantheem dat bestaat uit uitgebreide rode vlekken. De koorts (39-41°C) kan tot twee weken aanhouden. Moeheid, spierpijn, lymfklierzwelling en gewrichtspijnen komen regelmatig voor. Bij ca. 10% van de patienten kan een ernstiger ziektebeeld ontstaan waarbij ondermeer neurologische verschijnselen. Bij kinderen verloopt de aandoening vaak licht en lijkt dan wel iets op mazelen.

Aan welke andere aandoeningen moet er ook gedacht worden?
Wanneer patienten zich bij de arts melden met koorts, huiduitslag en algemene malaise wordt er niet altijd onmiddellijk gedacht aan fièvre boutonneuse, met name niet als de klassieke 'tache noire' niet aanwezig is. Tot de aandoeningen die vergelijkbare klachten kunnen geven horen: geneesmiddelreacties, ziekte van Lyme, rode hond, mazelen, Rocky Mountain Spotted Fever, roodvonk, roseola infantum (6e ziekte) en waterpokken.
In het acute stadium van de ziekte kan de rickettsia-bacterie worden gekweekt uit de aangedane huid. Ook bloedonderzoek (serologie) is mogelijk maar pas erg lang na de oorspronkelijke infectie wordt deze positief. Omdat uitslagen vaak enige tijd op zich laten wachten zal bij verdenking op fièvre boutonneuse direct gestart worden met de behandeling.

Hoe wordt het behandeld?
Fièvre boutonneuse wordt behandeld met antibiotica uit de tetracyclinegroep (zoals bijvoorbeeld doxycycline). Soms wordt daarnaast ook nog chloramphenicol voorgeschreven.

huidinfo



Aan Marseillaanse koorts gerelateerde onderwerpen

copyright
disclaimer