Ziekte van Fox-Fordyce

           
index


een informatiefolder van de dermatoloog


huidziekten A-Z

Wat is het?fox-fordyce
De ziekte van Fox-Fordyce is een zeldzame afwijking van de zweetklieren. Er is sprake van een afsluiting van de afvoergangetjes van de zweetklieren waardoor zweet zich vlak onder de huid ophoopt. De aandoening wordt vooral gezien in de oksels, maar ook in de liezen en het schaamgebied kan het probleem voorkomen. Fox-Fordyce wordt vooral gezien bij jonge vrouwen.


Hoe ontstaat het?
Er ontstaat een hoornplugje in de afvoergang van de apocriene zweetklieren waardoor het zweet niet meer naar buiten wordt afgevoerd. Het zweet hoopt zich op en er ontstaan kleine bultjes. Waarom de plugjes in de afvoergangetjes ontstaan is onbekend. De jeuk die meestal (maar niet altijd) gepaard gaat ontstaat door het scheuren van de overvolle zweetkliertjes waardoor zweet naar de huid lekt. Dit veroorzaakt ontsteking en jeuk. Omdat zweet niet goed wordt afgevoerd is de huid in de oksels na sporten relatief droog.


Wie krijgt het?
Zoals gezegd wordt de ziekte van Fox-Fordyce vooral gezien bij jonge vrouwen. De klachten verergeren bij inspanning of emotionele stress omdat in deze situaties meer zweet wordt geproduceerd.


Hoe wordt het behandeld?

Er is nog geen echt goede behandeling voor de ziekte van Fox-Fordyce voorhanden. Met beperkt succes wordt wel behandeld met lokale retinoïden (vitamine A zuur crème) dat een lichte peeling van de huid geeft en mogelijk de plugjes opruimt. In de literatuur wordt ook wel behandeling met lokale corticosteroïden en lokale antibiotica beschreven.
Ook spontaan herstel (vaak pas na vele jaren) is beschreven.


 


  


 

Gerelateerde onderwerpen

Colofon
Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer