Gluteale hyperkeratose
een informatiefolder van Uw dermatoloog  
 

  

Synoniem: gluteale lichenoide hyperkeratose

Wat is het?

Gluteale hyperkeratose is een niet-zeldzame huidafwijking aan de billen bij oudere personen. Hoewel de afwijking regelmatig wordt gezien is er toch maar heel weinig over bekend. De afwijkingen kunnen jeuken of pijnlijk zijn, maar in veel gevallen veroorzaken ze ook helemaal geen klachten.
 
Hoe ziet het eruit?gluteale hyperkeratose
Bij gluteale hyperkeratose is er sprake van een (meestal) symmetrische verhoorning van de huid hoog op de billen, aan weerszijden van de bilspleet. Soms komt de aandoening ook iets lager op de billen voor. Behalve verhoorning is er meestal ook sprake van een rood-bruine verkleuring van de huid.
 
Hoe ontstaat het?
Over het ontstaan van deze plekken is eigenlijk maar heel weinig bekend. De aard van de huidafwijking doet vermoeden dat chronische wrijving over de plek de veranderingen van de huid uitlokt. Microscopisch onderzoek van het weefsel ondersteunt deze hypothese. Bij navraag bij de patient wordt die chronische wrijving echter niet herkend.
 
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Soms is de diagnose door de dermatoloog heel eenvoudig te stellen. Soms is weefselonderzoek nodig om de afwijking goed te kunnen onderscheiden van andere huidaandoeningen die in dit gebied kunnen voorkomen zoals mycosis fungoïdes (een vroeg stadium van een bepaalde zeldzame vorm van huidkanker) of lokale amyloïdose (een neerslag van eiwit in de huid). Ook kan gluteale hyperkeratose lijken op het eerste stadium van decubitus (doorliggen).
 
Hoe wordt het behandeld?
Als wrijving inderdaad een belangrijke factor lijkt te zijn moet geprobeerd worden deze te stoppen. Het afdekken van de plek met bijvoorbeeld (siliconen)pleister kan hierbij helpen.
Eventueel kan een zalf worden voorgeschreven die de huid verzacht. In deze crème kan bijvoorbeeld ureum verwerkt worden.
Wanneer de jeuk op de voorgrond staat kan ook tijdelijk een hormoonzalf worden voorgeschreven.
Over het algemeen zal het niet lukken de plekken volledig te genezen. 
Gerelateerde onderwerpenColofon
Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer