info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Haartong

haartong black hairy tongue

Wat is een haartong?

Een haartong (black hairy tongue, zwarte tong) is een niet zo heel zeldzaam voorkomende verandering van het oppervlak van de tong. Een haartong is meestal donker gekleurd. Het voorkomen verschilt nogal van land tot land.

haartong black hairy tongue

Hoe ontstaat het?

Bij een haartong zijn de tongpapillen abnormaal lang geworden omdat deze onvoldoende ‘afschilferen’. Waarom de papillen verlengen is niet helemaal duidelijk. Door de lengte van de papillen kunnen micro-organismen op het tongoppervlak (tussen de tongpapillen) aanwezig blijven. Deze micro-organismen zijn in staat het oppervlak van de tong donker te verkleuren.

Wie krijgt het?

Hoewel het vaak niet duidelijk is wat de uitlokkende factor is voor een haartong komt de afwijking wel duidelijk vaker voor bij mensen die:

0 roken
0 een slechte algemene conditie hebben
0 geen goede mondhygiëne toepassen
0 antibiotica gebruiken
0 een afgenomen speekselproductie hebben
0 bepaalde vormen van kanker hebben

De haartong wordt vaak gecombineerd gezien met de landkaarttong. Ook bij deze aandoening is er sprake van een afwijking van het oppervlak van de tong met heel grillige patronen.

Hoe wordt het behandeld?

Door de bovengenoemde uitlokkende factoren te vermijden of te bestrijden kan de haartong verbeteren. Het is nuttig op het oppervlak van de tong te poetsen met een tandenborstel om de micro-organismen zoveel mogelijk te verwijderen. Soms is het spoelen met desinfecterende mondspoelingen nuttig. Deze zijn op doktersrecept verkrijgbaar.
De haartong zal in veel gevallen uiteindelijk vanzelf verdwijnen.


gerelateerde onderwerpen

roken en de huid
droge mond
landkaarttong

literatuur
Schlager E et al: Black Hairy Tongue: Predisposing Factors, Diagnosis, and Treatment. Am J Clin Dermatol. 2017 Aug;18(4):563-569
Gurvits GE et al: Black hairy tongue syndrome. World J Gastroenterol. 2014 Aug 21;20(31):10845-50 (volledig artikel).

Schuiven naar boven