info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Haartransplantatie

haartransplantatie

Wat is haartransplantatie?

Haartransplantie is een chirurgische ingreep waarbij het volledige haarzakje van de ene plaats van de hoofdhuid naar een andere wordt verplaatst om lokale kaalheid tegen te gaan. Er zijn verschillende haartransplantatie technieken ontwikkeld.

Voor wie is het geschikt?

Haartransplantatie wordt vooral toegepast bij personen met haaruitval volgens het mannelijk patroon (in het Engels: male pattern hair loss). Bij deze zeer algemeen voorkomende erfelijke vorm van haaruitval op de kruin en aan de slapen is er sprake van gevoeligheid van de haren voor dihydrotestosteron (DHT), een van de mannelijke hormonen. Onder invloed van deze gevoeligheid vallen de haren op deze plekken geleidelijk uit.
Aan de zijkanten van het hoofd en aan het achterhoofd blijft de haardichtheid echter normaal. Dit komt omdat deze haren minder gevoelig zijn voor dihydrotestosteron. Deze hormoon-ongevoelige haren kunnen met succes naar de kalende plekken worden getransplanteerd.

haartransplantatie
foto’s: voorbeeld van haartransplantatie, voor en na…

Welke technieken zijn er?

Bij haartransplantatie zijn 3 verschillende processen van belang: het oogsten van de haarzakjes van de huid van het achterhoofd, het prepareren van de haarzakjes voor de transplantatie en het inplanten van de te transplanteren haarzakjes.

1) Oogsten donormateriaal
Er zijn verschillende manieren om de haarzakjes te oogsten van de hoofdhuid op het achterhoofd.
Punchbiopten: deze techniek wordt algemeen als verouderd beschouwd. Met een rond mesje (biopteur) worden ronde stukjes huid met meerdere haarzakjes erin geoogst. De gaatjes in de huid worden vervolgens gesloten met een hechting.
Ellips-exciscie: een ovaal lapje huid wordt uit het donorgebied weggesneden en verder verwerkt voor transplantatie. De wond wordt met hechtingen gesloten.
Stripexcisie: Een lapje huid wordt verwijderd door middel van twee evenwijdig aan elkaar gemonteerde mesjes. Hierdoor wordt een lange strip huid geoogst. Sluiting van de wond gebeurd door hechtingen.

2) Verwerking donormateriaal
Na het oogsten kán het geoogste stuk huid direct worden getransplanteerd. Dit was vroeger gebruikelijk met de punch graft techniek. Deze betrekkelijk snelle methode geeft helaas een vrij onnatuurlijk effect en wordt daarom zelden meer toegepast
Meestal wordt het geoogste materiaal verwerkt en opgedeeld in heel veel kleine elementen met een beperkt aantal haarzakjes. Er worden (naast de bovengenoemde punch graft) 3 soorten grafts onderscheiden:
* Mini-grafts: bevatten 3 tot 5 haren
* Micro-grafts (ook wel: follicular unit grafts, FUG’s): bevatten 1-2 haren
* Slit grafts: dunne stukjes huid die 3-10 haarzakjes bevatten.

3) Inplanteren van de haren
In de huid worden inkepingen of gaatjes gemaakt (afhankelijk van de vorm van het te transplanteren materiaal). Dit kan met een snijdend instrument gebeuren, zoals met een mesje. Ook kunnen kleine gaatjes in de huid gebrand worden met de CO2 laser.
Het te transplanteren weefsel wordt voorzichtig met behulp van een pincet in de openingen in de hoofdhuid geplaatst.
Het herstel van de hoofdhuid duurt enkele weken. En het kan wel enkele maanden duren voordat de haarproductie van de getransplanteerde haarzakjes helemaal op niveau is!

Hoe lang duurt de ingreep?

Een haartransplantatie is een bijzonder arbeidsintensieve behandeling die veel tijd kost. Een ingreep duurt (natuurlijk afhankelijk van de grootte van het te transplanteren gebied en het aantal grafts) al snel een dagdeel of zelfs een hele dag. Sommige behandelaars kiezen voor een behandeling in meerdere sessies, maar anderen bieden ook een ‘alles in één keer’ behandeling aan. Het voordeel van zo’n behandeling is natuurlijk de tijdwinst voor de patiënt. Een nadeel echter is de mogelijk grotere kans op afsterven van een deel van de getransplanteerde haren omdat ze nu in een keer dicht op elkaar worden ingeplant. Om deze reden is een behandeling in meerdere sessies meestal aan te bevelen. Het aantal getransplanteerde haarzakjes per sessie loopt sterk uiteen: dit kan oplopen tot wel 2000 haarzakjes…
De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving, het is een poliklinische ingreep.

Zijn er complicaties te verwachten?

Zoals bij elke chirurgische ingreep kunnen complicaties optreden. Bij haartransplantatie kunnen deze o.a. bestaan uit wondinfectie, verlittekening en tegenvallende groei van de getransplanteerde haren. Gelukkig komen deze complicaties niet heel veel voor wanneer de behandeling door een deskundige arts wordt uitgevoerd.

Waar kan ik de ingreep laten verrichten?

In Nederland en België zijn vele centra waar haartransplantaties worden uitgevoerd. Kiezen is daarom niet makkelijk. Vraag bij meerdere klinieken offertes aan en maak van tevoren kennis met de behandelaars. In een goede kliniek zal de tijd genomen worden om u uitgebreid voor te lichten.


Gerelateerde onderwerpen

het haar
haaruitval – overzicht
alopecia androgenetica
haaruitval met littekenvorming
pruiken en haarwerken


 

Schuiven naar boven