info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Halo moedervlek

halo naevus moedervlek

Wat is een halo-moedervlek?

Een halo moedervlek is een moedervlek waar omheen een pigmentloze huidring is ontstaan.

Hoe ziet het eruit?
Bij een halo moedervlek is er een rond, wit huidplekje zichtbaar met centraal een moedervlek. De kleur van de moedervlek varieert van lichtbruin tot zeer donker bruin. Soms is de ontkleurde ring heel smal, soms wel enkele centimeters breed.

halo-moedervlek
foto: bij mensen met een licht huidtype kan de halo heel subtiel zijn.

Hoe ontstaat het?
Hoewel de precieze oorzaak nog niet helemaal duidelijk, maar er is waarschijnlijk sprake van een autoimmuunproces: de pigmentcellen rond de moedervlek worden door het afweersysteem van het lichaam opgeruimd. Dit proces lijkt sterk op wat er in de huid gebeurt bij vitiligo.
De afweerreactie wordt op een nog niet opgehelderde manier uitgelokt door de factoren in de moedervlek die de kern vormt van de halo-naevus.

Wie krijgt het?
Halo moedervlekken zijn niet zeldzaam bij kinderen en jong volwassenen. Vaak zijn er meerdere halo-naevi tegelijk aanwezig. Ook volwassenen kunnen echter halo-naevi krijgen.

halo naevus moedervlek
foto: hier is de halo rond een wisselend gepigmenteerde moedervlek ontstaan.

Hoe wordt het behandeld?
Meestal zijn halo-naevi volstrekt goedaardig. Echter, net als met gewone moedervlekken die veranderen, zal de arts wel elke halo-naevus kritisch inspecteren.
Meestal kunnen halo-naevi gerust blijven zitten. In geval van twijfel zal de dermatoloog echter tot operatieve verwijdering overgaan. Het verwijderde weefsel wordt dan opgestuurd naar de patholoog om te onderzoeken.

Wat zijn de vooruitzichten?
Meestal zal na verloop van tijd alle pigment uit de moedervlek verdwijnen. Daarna komt in de regel de normale pigmentatie van de huid weer terug. Soms blijven de witte vlekken echter zeer langdurig bestaan. Omdat het beschermend pigment volledig verdwenen is op deze plekken moet er extra worden opgelet dat de plekken niet verbranden in de zon.


Gerelateerde onderwerpen

moedervlekken
naevus van Meyerson
melanoom
zelfcontrole van de huid
witte plekken op de huid


 

Schuiven naar boven