info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Huidsmeer

huidsmeer vernix caseosa

Wat is huidsmeer?

Huidsmeer (de officiële naam is vernix caseosa) is een vettig wit laagje op de huid van de pasgeboren baby. Het wordt tijdens het laatste trimester van de zwangerschap aangemaakt. Heel vroeg geboren baby’s (jonger dan 29 weken zwangerschap) en juist kinderen die ‘laat’ geboren worden (vanaf 41-42 weken) hebben minder of helemaal geen huidsmeer.

Waar is het voor?

De belangrijkste functies van huidsmeer zijn waarschijnlijk om de geboorte van de baby makkelijker te laten verlopen: door het vettige laagje ‘glijdt’ de baby makkelijker door het baringskanaal naar buiten.
Daarnaast helpt huidsmeer waarschijnlijk de babyhuid te laten wennen aan de situatie buiten de baarmoeder en beschermt het de babyhuid tegen verschillende invloeden van buitenaf. Zo lijkt huidsmeer in de eerste dagen na de geboorte een functie te hebben in het voorkomen van uitdroging van de huid, heeft het rol in de regeling van de temperatuur en waarschijnlijk ook bij de bescherming van de huid tegen infecties. Onderzoek heeft aangetoond dat in huidsmeer veel verschillende eiwitten aanwezig zijn die bescherming kunnen bieden tegen infecties door micro-organismen.

Huidsmeer verwijderen?

Huidsmeer verdwijnt in de regel vanzelf binnen 5 dagen. Gezien de mogelijk nuttige functies die huidsmeer heeft voor de pasgeboren baby is het niet nodig de huidsmeer actief te verwijderen.


gerelateerde onderwerpen

de huid

literatuur
Singh G et al: Unraveling the mystery of vernix caseosa. Indian J Dermatol. 2008; 53(2): 54–60 (volledig artikel)

Schuiven naar boven