info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Huidspin


Wat is het?

Een huidspin (spider naevus, naevus araneus, spinnenkop) is een algemeen voorkomende goedaardige afwijking van bloedvaatjes in de huid. Huidspinnetjes komen zowel bij kinderen als jong-volwassenen veel voor.

foto: huidspinnetjes komen vaak in het gezicht voor

Wie krijgt het?

Hoewel spinnenkopjes op elke leeftijd kunnen voorkomen worden ze toch vooral bij (jonge) kinderen en jong-volwassenen gezien. Ook bij zwangeren komen ze regelmatig voor. Bij andere volwassenen is het een minder algemeen fenomeen. Soms kunnen spinnenkopjes in het kader worden gezien van interne ziekten zoals levercirrhose.

Hoe ontstaat het?

Een spinnenkop ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje van de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt is niet duidelijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Spinnenkopjes zijn zo algemeen voorkomend en karakteristiek dat de diagnose op het blote oog gesteld kan worden.

Hoe wordt het behandeld?

Hoewel de plekjes volkomen onschuldig zijn wordt toch vaak om behandeling van de spinnenkopjes verzocht. Spontane genezing komt soms voor bij jonge kinderen en zwangeren die spinnekopjes hebben ontwikkeld. Wanneer tot behandeling wordt overgegaan zijn er twee therapiemogelijkheden. De keuze is afhankelijk van de grootte van de afwijking:

  • bij spinnenkopjes met een iets groter centraal vaatje is meestal een behandeling met de coagulator aangewezen. Er wordt dan een klein naaldje in het centrale vaatje gebracht. Vervolgens wordt door een electrische stroom op het naaldje te zetten het vaatje dichtgebrand. Voor het verwijderen van de overblijvende waaier van bloedvaatjes kan dan vervolgens een vaatlaser worden gebruikt.
  • bij heel kleine spinnenkopjes is laserbehandeling met de vaatlaser alléén een goede optie.

Overigens kan coagulatie een klein littekentje in de huid achterlaten. Laserbehandeling geeft doorgaans geen littekenvorming.


Gerelateerde onderwerpen

rosacea
couperose
rode vaatjes op de huid (teleangiectasiën)

Schuiven naar boven