info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Huidverzorging

huidverzorging

Waarom is huidverzorging belangrijk?

Een veel gehoord cliché is dat de huid de gezondheid van de mens weerspiegelt. Inderdaad is het zo dat een gezonde, jong ogende huid geassocieerd wordt met algehele gezondheid van het individu. En dit heeft weer een positief effect op de aantrekkelijkheid voor anderen. Het doel van huidverzorging is dan ook de huid zo gaaf, gezond en jeugdig mogelijk te houden.

Hoe verzorg je de huid?

Eigenlijk is het verzorgen van de gezonde huid heel eenvoudig. Er zijn 3 gouden regels:

Gouden regel 1: teveel zonlicht vermijden

Het ultraviolet licht in de zon (én de zonnebank!) zorgt voor afbraak van bindweefsel. Denk maar aan een elastiekje dat enkele dagen in de zon ligt: dat wordt brokkelig. Ditzelfde gebeurt met het bindweefsel en elastine in de huid als de huid aan de zon wordt blootgesteld. Op jonge leeftijd kunnen de bindweefsel aanmakende cellen de afbraak nog wel compenseren. Maar vanaf de middelbare leeftijd kunnen deze cellen de door ultraviolet licht veroorzaakte afbraak niet meer bijbenen: de huid wordt slapper en rimpels beginnen te ontstaan…
Naast rimpelvorming is de zon ook verantwoordelijk voor pigmentveranderingen en huidkanker. Veel blootstelling op jonge leeftijd zorgt voor méér problemen op de latere leeftijd.
Dus: vermijdt blootstelling aan felle zon, draag bij voorkeur beschermend textiel om de huid te beschermen. Wanneer blootstelling aan de zon onvermijdelijk is moet gebruik worden gemaakt van zonnebrandcrèmes met een hoge factor.

Gouden regel 2: niet roken

Net als ultraviolet licht heeft roken een negatieve invloed op het elastine in de huid. Door de giftige stoffen in de tabaksrook wordt bindweefsel versneld afgebroken en wordt de huid slapper. Bovendien neemt de doorbloeding van de huid door roken af. Dit komt de kwaliteit van de huid natuurlijk ook niet ten goede. Door roken krijgt de huid vaak ook een ongezonde teint.
Daarnaast geeft roken ook een verhoogd risico op huidkanker.

Gouden regel 3: de huid niet laten uitdrogen

Uitdroging van de huid leidt tot vochtverlies via de opperhuid. Uitdroging kan ontstaan door gebruik van zeep. Zeep verwijdert het beschermende vetlaagje dat door de talgklieren wordt aangemaakt. Vooral zeep in combinatie met warm water werkt sterk ontvettend op de huid. Ook droge omgevingsfactoren (droge vrieskou buiten, centrale verwarming binnen) kunnen vochtverlies uit de huid in de hand werken. Uitdroging werkt oppervlakkige rimpelvorming in het gezicht in de hand. Bij mensen met aanleg voor eczeem betekent uitdroging ook vaak dat eczeem, roodheid en jeuk meer kans krijgen. De effecten van uitdroging van de huid zijn gelukkig grotendeels omkeerbaar.
Dus: niet te veel wassen met zeep, geen badschuim, de huid goed invetten met verzorgende crème of zalf.

Welke verzorgende crème moet ik gebruiken?

De cosmetische industrie introduceert elk jaar enorm veel nieuwe producten voor huidverzorging. Aan deze crèmes worden vaak de meest wonderlijke ingrediënten toegevoegd die een gunstig effect voor de huid zouden hebben maar die ook vooral de aandacht van de potentiële gebruiker lijken te moeten trekken. Kersenpittenextract, amandelbloesem, algen, allerhande vitamines en mineralen, de voorbeelden zijn eindeloos! Werken al deze toevoegingen ook echt? Of is het op de markt brengen van steeds nieuwe producten vooral om de consument te behagen die steeds weer iets nieuws wil proberen…(“misschien werkt déze crème wel echt!”)?

Het is belangrijk om te beseffen dat voor het testen van cosmetica niet dezelfde strenge eisen gelden als voor geneesmiddelen.

Voorbeeld: In de medische wetenschap wordt momenteel algemeen aangenomen dat anti-oxidanten in ons voedsel een gunstig effect hebben op de gezondheid. Van groene thee is bekend dat het veel anti-oxidanten bevat en het drinken van enkele kopjes groene thee wordt verondersteld goed te zijn voor de gezondheid. Er zijn ook aanwijzingen dat het drinken van groene thee een gunstig effect heeft op bescherming van de huid tegen vrije radicalen. Stel dat een denkbeeldige fabrikant van huidverzorgingsproducten gebruik wil maken van de gezonde reputatie van groene thee en een huidproduct ontwikkelt en daaraan een extract van groene thee toevoegt. Dit (denkbeeldige) product heeft een gezonde uitstraling maar de fabrikant hoeft niet per sé aan te tonen dat zíjn toegevoegde extract ook daadwerkelijk in de praktijk een anti-oxidante werking op de huid heeft…het onderzoek naar plantaardige toevoegingen aan dit soort producten staat nog in de kinderschoenen (literatuur).

Houd in gedachten dat elke crème die uitdroging van de huid voorkomt ook fijne rimpelvorming tegengaat: dit ongeacht de toevoegingen, samenstelling en prijs. Duurdere producten zijn vaak fijner van structuur en geur maar hoeven niet per definitie veel beter te werken dan goedkope basiscrèmes van de drogist of apotheker.
Neem vooral een crème die u zelf prettig vindt. Vergelijk daarom eerst proefverpakkingen (’testers’) van verschillende producten. Deze worden vaak door cosmeticafirma’s verspreid, ook via internet.

Huidziekte en huidverzorging

Voor de meeste mensen met een huidaandoening gelden voor de verzorging van de huid in grote lijnen dezelfde adviezen als voor mensen met een gezonde huid. Toch kunnen er belangrijke accentverschillen zijn in de huidverzorging bij specifieke huidziekten. Uw dermatoloog kan daarbij adviseren.


gerelateerde onderwerpen
de huid
zon en huid
roken en de huid
zeep

Schuiven naar boven