info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Iontoforese

iontoforese tegen zweten

Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over de behandeling van overmatig zweten dmv iontoforese. Raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.

Wat is iontoforese?

Iontoforese is een therapie waarbij een klinisch effect wordt bereikt met behulp van een electrische stroom. Bij overmatig transpireren kan gebruik worden gemaakt van ‘leidingwater-iontoforese’. Deze techniek wordt al sinds de jaren ’60 ontwikkeld en toegepast en wordt algemeen erkend als effectief. De behandeling is niet pijnlijk, is veilig en kan thuis worden uitgevoerd.

Hoe wordt het toegepast?
Er wordt door electroden een galvanische stroom door kraanwater geleid. Door het lichaamsdeel dat sterk zweet, bijvoorbeeld een hand, in het water te houden zal het overmatig zweten, na een serie behandelingen, afnemen. In principe kan, mits regelmatig toegepast, het zweten tot een normaal niveau worden teruggebracht. Iontoforese geneest het overmatig zweten niet, de behandelingen moeten dus steeds worden herhaald en voortgezet. Iontoforese kan gebruikt worden voor overmatig zweten aan de handen, voeten, oksels of het gelaat. Voor de behandeling van oksels en gelaat zijn speciale kussentjes (‘pads’) ontwikkeld.

Hoe vaak moet het worden uitgevoerd?
Er zijn verschillende behandelschema’s. In het begin van de behandeling wordt vaak geadviseerd dagelijks te behandelen. Elke behandeling duurt typisch 15 minuten. Gemiddeld is na 8-10 behandelingen het zweten tot normale proporties teruggebracht en volgt de onderhoudsbehandeling. In de onderhoudsfase wordt gemiddeld 1-2 x/week een iontoforese behandeling uitgevoerd.

Hoe werkt het?
Hoe iontoforese precies werkt is nog niet geheel duidelijk. Aanvankelijk werd aangenomen dat door de ionen uit het leidingwater de uitgangen van de zweetkliertjes worden afgesloten. Toch wordt tegenwoordig ook gedacht dat de electrische stroom ook een directe invloed heeft op de activiteit van de zweetkliertjes zelf. Meer onderzoek is nodig om het precieze werkingsmechanisme vast te stellen.

Hoe kom ik aan de apparatuur?
De iontoforese apparatuur kan worden aangeschaft bij gespecialiseerde winkels voor medische apparatuur. In bepaalde ziekenhuizen is het mogelijk een proefbehandeling met iontoforese uit te laten voeren zodat kan worden vastgesteld of de therapie bij u werkt. Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om de apparatuur binnen een bepaalde periode terug te sturen wanneer blijkt dat deze onvoldoende effectief is in uw situatie.


Gerelateerde onderwerpen

zweten
zweetvoeten
botox tegen zweten
deodorant
oxybutynine tegen zweten

Literatuur
Pariser DM et al: Iontophoresis for palmar and plantar hyperhidrosis. Dermatol Clin. 2014 Oct;32(4):491-4
Dagash H et al: Tap water iontophoresis in the treatment of pediatric hyperhidrosis. J Pediatr Surg. 2017 Feb;52(2):309-312


 

Schuiven naar boven