info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Klauwnagel

klauwnagel onychogryfose

Wat is een klauwnagel?

Bij klauwnagel (onychogryfose) is er sprake van een bijzondere verdikking en draaiing van de nagelplaat. In de meeste gevallen is het de grote teen die aangedaan is.

klauwnagel onychogryfose

Wie krijgt het?

Onychogryfose komt vooral voor bij ouderen. De oorzaak van de nagelplaatverandering is vaak niet helemaal duidelijk maar een beschadiging van het nagelbed door trauma (stoten, te krappe schoenen) draagt waarschijnlijk bij aan het probleem. Er lijkt ook een relatie te zijn met hardnekkige schimmelinfectie van de nagel. Wanneer de nagelplaat door de schimmel is verdikt, en daardoor niet meer goed te knippen is kan hij uiteindelijk ook in een soort spiraal uitgroeien. Natuurlijk drukt zo’n lange gedraaide nagel ook tegen het schoeisel, hetgeen de druk op het nagelbed vergroot (en zo meer schade kan gaan geven).

Hoe wordt het behandeld?

Bij jonge mensen wordt nog wel eens aangeraden om de nagelplaat geheel te verwijderen, waarna een nieuwe nagel kan uitgroeien. Bij ouderen wordt meestal gekozen voor het freezen en bijvijlen van de afwijkende nagelplaat door de pedicure of podotherapeut.
Behandeling is wel belangrijk omdat de nagelplaat uiteindelijk gaat drukken tegen gezond huidweefsel en zo kan zorgen voor verwondingen.


gerelateerde onderwerpen

de nagel
schimmelnagel

literatuur
Chang P et al: Onychogryphosis: A Report of Ten Cases. Skinmed. 2015 Oct 1;13(5):355-9


 

Schuiven naar boven