huidinfo
keratoderma climactericum
                  haxhausen


Wat is keratoderma climactericum?

Keratoderma climactericum (ziekte van Haxhausen, menopauzevoeten) is een vrij zeldzame aandoening waarbij een dikke laag eelt ontstaat aan de voetzolen. De aandoening komt vrijwel uitsluitend voor bij vrouwen in de menopauze.

keratoderma climactericumHoe ziet het eruit?
Er is sprake van een dikke eeltlaag, vooral aan de zijkanten en bij de hak van de voeten. Beide voeten zijn aangedaan. De aandoening zelf is niet erg pijnlijk, maar wel de kloven die in de eeltlaag kunnen ontstaan. De klachten zijn in de zomer meestal minder erg dan in de winter.
 

Wie krijgt het?
De aandoening komt vooral bij vrouwen in de menopauze voor. Ook bij jongere vrouwen bij wie de eierstokken verwijderd zijn is keratoderma climactericum beschreven wat een hormonale invloed op de aandoening wel erg waarschijnlijk maakt. Vrouwen met keratoderma climactericum kampen ook vaak met overgewicht.
Ernstige vormen van 'menopauze voeten' zijn vrij zeldzaam. Milde varianten komen waarschijnlijk vaker voor maar worden dan niet als zodanig herkend.
 
Hoe wordt het behandeld?
Soms wordt verbetering van het beeld gezien wanneer salicylzuurzalf wordt toegepast gecombineerd met een corticostero´dzalf. In ernstige gevallen is eventueel ook behandeling met een lage dosering tretino´ne (in tabletvorm) te overwegen. Keratoderma climactericum herstelt zich zelden spontaan.

huidAan menopauzevoeten gerelateerde onderwerpen


    door Redactie Huidinfo
copyright
disclaimer