info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Lente-oren

lente-oren juvenile spring eruption

Wat zijn lente-oren?

Bij lente-oren is er sprake van blaasjes op de buitenranden van de oorschelp. De afwijking wordt veroorzaakt door zonlicht, is vrij zeldzaam en treedt typisch in het voorjaar op. Het wordt beschouwd als een karakteristieke vorm van polymorfe lichteruptie, een soort zonneallergie. De Engelse naam voor lente-oren is juvenile spring eruption.

Hoe ziet ‘juvenile spring eruption’ eruit?

Lente-oren presenteren zich met kleine blaasjes en bultjes aan de buitenrand van beide oorschelpen. Soms is er ook sprake van lichte zwelling van het oor. Een enkele keer smelten de kleine blaasjes samen en vormen dan blaren.

lente-oren juvenile spring eruption
Typisch voor lente-oren zijn de kleine blaasjes aan de oorschelpen.

Wie krijgt het?

Lente-oren worden typisch bij jongens tussen 4 en 12 jaar gezien. In sommige gevallen lijkt er een erfelijke component aanwezig: andere (mannelijke) familieleden hebben dezelfde klachten als kind gehad. Ook meisjes kunnen lente-oren ontwikkelen, maar dat is zeer uitzonderlijk.

Hoe worden lente-oren behandeld?

De klachten verdwijnen doorgaans vanzelf na enkele weken. Een behandeling is daarom meestal niet nodig, met name omdat de klachten van deze afwijking vaak minimaal zijn.

Wat zijn de vooruitzichten?

Meestal komen de klachten gedurende enkele jaren elk voorjaar terug en verdwijnen dan volledig.


Aan lente-oren gerelateerde onderwerpen

zon & huid
polymorfe licht eruptie (PMLE)

Literatuur
Lava SA et al: Juvenile spring eruption: an outbreak report and systematic review of the literature. Br J Dermatol. 2013 May;168(5):1066-72.

Schuiven naar boven