Lymfomatoïde papulose

Wat is het?
Lymfomatoide papulose is een zeldzame huidaandoening die vanzelf weer verdwijnt. Wanneer weefsel van deze huidaandoening microscopisch wordt onderzocht wordt een beeld gezien dat sterk doet denken aan lymfoom, een zeldzame vorm van huidkanker. De term ‘lymfomatoïde’ betekent dan ook ‘lymfoom gelijkend’.

Hoe ziet het eruit?
Lymfomatoïde papulose wordt gekenmerkt door rode bultjes die overal op de huid kunnen voorkomen. Behalve een lichte jeuk geven ze weinig klachten. Soms veranderen deze bultjes in blaartjes die met bloed of pus gevuld kunnen zijn. Ook kunnen korstjes op de bulten verschijnen. Welke gedaante de plekjes ook aannemen, ze verdwijnen altijd volledig binnen 2 maanden.

 


Wat is de oorzaak?
De oorzaak van lymfomatoïde papulose is onbekend. Wanneer weefsel microscopisch onderzocht wordt lijkt het sterk op een lymfoom, een zeldzame vorm van huidkanker, maar het is het niet. Wel is er een associatie tussen lymfomatoïde papulose en echte lymfomen: ongeveer 20% van de mensen die een lymfomatoïde papulose heeft, krijgt op enig moment in zijn leven een echt lymfoom, of heeft in het verleden een lymfoom gehad. Daarom zal de arts, na het stellen van de diagnose, aanvullend onderzoek doen om vast te stellen of er (naast de lymfomatoïde papulose) sprake is van een écht lymfoom. Dit lymfoom kan een huidlymfoom zijn, maar ook een lymfoom elders in het lichaam. Voor de goede orde: de meeste mensen met lymfomatoïde papulose hebben géén geassocieerd lymfoom.
 

Hoe wordt het behandeld?
Lymfomatoïde papulose is een aandoening die komt en gaat. De huidafwijkingen zijn voor een aantal weken aanwezig en verdwijnen dan weer. Na verloop van tijd komen ze dan weer tevoorschijn. Behandeling bestrijdt alleen de symptomen van de aandoening en daarom is behandeling in principe niet noodzakelijk.
Wanneer de huidafwijkingen sterk jeuken kan gekozen worden voor behandeling met corticosteroïd crème of zalf. Ook UVB of PUVA lichttherapie kunnen helpen om de klachten te onderdrukken. Bij ernstige klachten die langere tijd aanhouden wordt soms gekozen voor behandeling met methotrexaat.
 

Wat zijn de vooruitzichten?
Zoals gezegd treden de klachten met een zekere regelmaat op. Na verloop van tijd kan de aandoening ook volledig uitdoven. In verband met de mogelijke associatie met echte lymfomen zal de arts U regelmatig terugzien voor controle.

© 2007 www.huidinfo.nl