info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Mohs’ chirurgie

mohs' chirurgie huidkanker

Wat is Mohs’ chirurgie?

De Mohs’ chirurgie (voluit: mohs’ micrografische chirurgie) is ontwikkeld om bepaalde vormen van huidkanker in het gelaat te verwijderen met zo min mogelijk beschadiging van het gezonde huidweefsel.
Dit is mogelijk door tijdens de operatie direct de snijranden van het verwijderde weefsel te beoordelen of ze vrij zijn van huidkankercellen. Mocht dit niet het geval zijn dan wordt alleen daar waar nog microscopisch huidkanker aanwezig is meer weefsel weggesneden.

Voor welke huidkankers is het bedoeld?

De huidkanker die het meest geschikt is voor verwijdering via deze techniek is het basaalcelcarcinoom, met name het sprieterig groeiend basaalcelcarcinoom en het micronodulair groeiend basaalcelcarcinoom. Omdat deze typen basaalcelcarcinoom een agresievere groeiwijze hebben moeten ze normaal gesproken met een ruimere rand huidweefsel worden verwijderd om zeker te zijn dat ze radicaal verwijderd worden. Als de huidkanker op een ‘moeilijke plek’ zit, zoals in de ooghoek, het ooglid of op de neus dan is er meestal weinig huid ‘over’ om die grotere marge te kunnen nemen. Voor deze typen basaalcelcarcinoom is de Mohs-techniek heel geschikt omdat dan slechts heel weinig gezonde huid hoeft te worden opgeofferd om de tumor toch geheel te verwijderen.

mohs' chirurgie
foto’s: dit is een voorbeeld van een moeilijk afgrensbaar sprieterig groeiend basaalcelcarcinoom naast de neus dat goed in aanmerking komt voor Mohs’ micrografische chirurgie.

Hoe gaat de Mohs’ chirurgie in zijn werk?

De huidkanker wordt onder plaatselijke verdoving vrij krap uit de huid weggesneden. Na het wegsnijden wordt het weefselstukje ingevroren en in kleine plakjes gesneden. Dit gebeurt terwijl u nog in het ziekenhuis bent. Deze plakjes worden onder de microscoop bekeken om te zien of er nog tumorcellen in de snijranden aanwezig zijn.

Als er nog huidkankercellen gezien zijn, neemt u weer plaats op de operatietafel en wordt er nog een stukje huid weggesneden. De arts weet precies waar dat extra reepje huid moet worden weggehaald. Ook deze huid wordt ingevroren en weer onderzocht. Deze procedure wordt herhaald totdat de huidkanker weg is. Gemiddeld is dit na 2 tot 3 ronden, maar soms zijn er meer ronden nodig om de huidkanker volledig te verwijderen. De hele procedure duurt, afhankelijk van het aantal ronden, een halve tot een hele dag.

Daarna wordt de operatiewond weer gesloten. Meestal gebeurt dat op de dag zelf, een enkele keer wordt het operatief sluiten een- of enkele dagen uitgesteld.

Informatie van uw behandelend arts

Mohs’ micrografische chirurgie wordt in verschillende centra in Nederland uitgevoerd. De procedure zal in grote lijnen lijken op wat hierboven beschreven wordt. Uw behandelend arts zal u echter nog uitgebreid voorlichten over de exacte procedure in uw behandelcentrum en de leefregels voor ná de ingreep.


gerelateerde onderwerpen

basaalcelcarcinoom
operatief verwijderen
zelfcontrole op huidkanker

Literatuur
Tolkachjov SN et al: Understanding Mohs Micrographic Surgery: A Review and Practical Guide for the Nondermatologist. Mayo Clin Proc. 2017 Aug;92(8):1261-1271.


 

Schuiven naar boven