huidinfo
menopauze en de huid


Wat is menopauze?

Wanneer een vrouw gedurende 12 opeenvolgende maanden geen menstuatie heeft gehad is zij 'officieel' in de menopauze. In de maanden tot jaren vr de menopauze ingaat is er meestal al sprake van hormonale veranderingen en verminderde regelmaat in het krijgen van menstruaties.
Tot de algemene verschijnselen in de periode vrdat de menopauze ingaat horen:
  • onregelmatige cyclus
  • opvliegers
  • vaginale droogheid
  • verslapping van de huid
  • haaruitval
  • droge huid
  • stemmingswisselingen
Hoe ontstaan de effecten van de menopauze op de huid?
Het is vooral de afname van het geslachtshormoon oestrogeen dat leidt tot de veranderingen van de huid en slijmvliezen tijdens de menopauze. Hoe meer receptoren voor oestrogeen aanwezig zijn in de huid, hoe gevoeliger deze za zijn voor afnemende oestrogeenconcentraties in het lichaam. Omdat oestrogeenreceptoren vooral in het genitale gebied aanwezig zijn zullen vooral deze huidgebieden veranderingen laten zien zodra de menopauze zich aandient.

Welke huidafwijkingen worden regelmatig bij vrouwen in de menopauze gezien?
De volgende huidproblemen komen vrij algemeen in de menopauze voor. Door op de naam van de aandoening te likken komt u op de aparte folder over het huidprobleem.

Lichen sclerosus van de vulva
Bij lichen sclerosus is er eerst sprake van een ontsteking van de huid van de vulva. Deze geeft vaak veel jeuk en pijnklachten. Uiteindelijk ontstaat in typische gevallen een vrijwel witte, dunne huid. De huid noemen we nu atrofisch. De vaginaopening kan door de lichen sclerosus kleiner worden en de schaamlippen kunnen geleidelijk verdwijnen.

Vulvaire dysesthesie
Dit is een vorm van vulvodynie (pijn aan de vulva) die vooral in de overgang en de menopauze voorkomt. Typisch is dat de (branderige) pijn voortdurend aanwezig is. Ook wordt er wel een 'rauw' gevoel bij beschreven. De klachten zijn waarschijnlijk neurologisch van aard.

Haaruitval
Ongeveer de helft van de vrouwen in de menopauze ervaart haaruitval. Soms is deze diffuus over de hele hoofdhuid verspreid, maar is soms meer op de kruin of in de voorste haarrand gelokaliseerd. Dit heeft te maken met veranderingen in de hormoonspiegels, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen.
Haaruitval kan ook optreden op andere delen van de huid, bijvoorbeeld het schaamhaar in het genitaalgebied.

Overmatige haargroei
Ook kan er juist een toename van haargroei zijn. Toegenomen haargroei in het gezicht is een veel voorkomend verschijnsel in de menopauze.

Opvliegers
De meerderheid van de vrouwen in de overgang heeft met enige regelmaat 'opvliegers': een sterk blozen van het gelaat, nek en hals. Deze aanvallen trekken meestal na enkele minuten weer weg.

Eeltvorming aan handpalmen en voetzolen (menopauzevoeten).
Een deel van de vrouwen in de menopauze ontwikkelt in de menopauze een dikke eeltlaag aan handpalmen en voetzolen. Dit probleem heet keratoderma climactericum en wordt ook wel de ziekte van Haxhausen genoemd.
huidAan menopauze en de huid gerelateerde onderwerpencopyright
disclaimer