info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Nummulair eczeem

nummulair eczeem


Wat is nummulair eczeem?

Nummulair eczeem (‘muntvormig eczeem’)is een veel voorkomende vorm van eczeem die vooral opvalt door de typische ronde eczeemplekken. Het kan op elke leeftijd voorkomen, hoewel ouderen meer gevoelig zijn om nummulair eczeem te ontwikkelen dan jongere mensen. Nummulair eczeem kan overal op de huid voorkomen maar het heeft een voorkeur voor de huid van de benen.

Hoe ziet nummulair eczeem eruit?

Ronde, rode schilferende plekken met een ‘gebarsten’oppervlak van enkele millimeters tot 7 cm groot. Vaak is er ook spraak van een bacteriële infectie op het eczeem waardoor geelkleurig wondvocht kan ontstaan dat indroogt en geel-oranje korstjes kan vormen op de eczeemplekken.
In de regel jeukt nummulair eczeem aanzienlijk.

Hoe wordt het veroorzaakt?

De precieze oorzaak van nummulair eczeem is niet bekend. De factoren die dit type eczeem kunnen uitlokken echter wél. Deze factoren zijn een droge huid en aanleg voor constitutioneel eczeem.
Nummulair eczeem heeft niets te maken met voedselallergie.

Wat is de behandeling van nummulair eczeem?

Nummulair eczeem kan goed behandeld worden met een corticosteroïdzalf, eventueel aangevuld met een lokaal antibioticum zoals fusidinezuur om bacteriële overgroei te bestrijden. Om te voorkomen dat het eczeem steeds weer terugkomt is het belangrijk om de huid goed vet te houden met een onderhoudscrème. Na genezing blijft soms nog gedurende enige tijd een lichte plek (hypopigmentatie) of juist een donkerder plek (hyperpigmentatie) zichtbaar. Deze trekken na verloop van tijd vanzelf weg.

Nummulair eczeem voorkomen

Het belangrijkste is om de huid goed vet te houden omdat dat de belangrijkste ’trigger’ is voor het ontstaan van dit eczeem. Er zijn veel soorten verzorgende zalven te koop. Een heel geschikte zalf is Lipikar.


Gerelateerde onderwerpen

droge huid
eczeem – overzicht
corticosteroïden
postinflammatoire hypopigmentatie
rode plekken op de huid


 

Schuiven naar boven