Necrobiosis lipoïdica
           
index

een informatiefolder van de dermatoloog






huidziekten A-Z
therapie A-Z

Wat is het?
Necrobiosis lipoïdica is een ongevaarlijke huidaandoening van onbekende oorsprong. De aandoening komt vooral voor bij mensen met diabetes (suikerziekte). Daarom wordt de afwijking ook wel necrobiosis lipoïdica diabeticorum genoemd.

necrobiosis lipoidica
                                      aan de scheenbenen
necrobiosis lipoïdica diabeticorum, typische plek op het scheenbeen
 

Wie krijgt het?
Zoals gezegd komt de aandoening vooral voor bij mensen met insuline-afhankelijke diabetes mellitus (= suikerziekte type 1). Ongeveer de helft van de mensen met necrobiosis lipoïdica heeft diabetes. Andersom heeft maar minder dan 1% van alle mensen met diabetes ook necrobiosis. De meeste patienten zijn tussen de 30 en 50 jaar oud.

Hoe ziet het eruit?
Necrobiosis lipoïdica komt vooral aan de onderbenen voor. Het begint typisch als een rood-paarse ovale plek, die langzaam groter wordt. De zich uitbreidende rand is felrood en het centrum verkleurt langzaam van rood naar geel-bruin. De uiteindelijke kleur lijkt sterk op die van appelmoes. Er ontstaan ook kleine verwijdde bloedvaatjes in het centrum (teleangiectasieën) en de huid wordt dun.
De dunne huid in het centrum wordt makkelijk beschadigd: na stoten kunnen moeilijk genezende wonden ontstaan.

Hoe wordt het behandeld?
Kleine plekken kunnen met redelijk succes worden behandeld met een corticosteroidzalf. Ook het dragen van elastische steunkousen kan de klachten verminderen.
Wanneer in de necrobiosis niet-genezende wondjes zijn ontstaan zijn andere behandelingen mogelijk aangewezen zoals prednison of aspirine. Prednison kan de glucosespiegel bij diabetici ontregelen, dus deze behandeling wordt vaak uitgevoerd in samenspraak met de internist. Er zijn ook wel goede resultaten beschreven met PUVA-lichttherapie. Lokale PUVA therapie wordt in een aantal Nederlandse ziekenhuizen aangeboden, zoals het Diaconessenhuis Leiden.

 






  






 
Gerelateerde onderwerpen








Colofon

Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer