info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Peyronie

peyronie ziekte van

Wat is peyronie?

Peyronie (ook wel: ziekte van Peyronie) is een aandoening van de penis waarbij de penis wanneer hij stijf is een ‘onnatuurlijke’ bocht of hoek maakt. De aandoening komt vrij vaak voor: ongeveer 2 op de honderd mannen boven de 45 jaar heeft last van dit probleem.

peyronie ziekte van

Hoe ontstaat het?
Het probleem ontstaat wanneer het bindweefsel aan één kant van de penis verdikt en verkort raakt. Tijdens de erectie van de penis knikt de penis om deze verkorte bindweefselplek heen. In feite ontstaat er een contractuur. Deze contractuur lijkt wel op de contractuur van Dupuytren aan de handpalm en de vingers. Patiënten met de ziekte van Dupuytren hebben ook een verhoogd risico op de ziekte van Peyronie. Wanneer de penis niet in erectie is voelt het weefsel aan als een vast schijfje.

Wat zijn de klachten?
Kenmerkend voor Peyronie is de kromming van de penis naar één kant tijdens de erectie. De erectie is over het algemeen ook pijnlijk. In ernstige gevallen kan de ziekte van Peyronie leiden tot impotentie. In veel gevallen is de contractuur vrij mild en is het mogelijk om zonder pijn te kunnen vrijen.

Hoe wordt het behandeld?
In milde gevallen zonder veel klachten wordt vaak een afwachtend beleid gevolgd. Soms gaat de contractuur namelijk ook vanzelf over na verloop van tijd. Als er echter toch een verslechtering van de situatie optreedt zal behandeling nodig zijn. Deze kan bestaan uit het injecteren van corticosteroïd in het verdikte, samengetrokken weefsel. Als dat niet helpt kan een operatie nodig zijn om de klachten op te heffen. Deze kan bestaan uit het verwijderen van het verharde bindweefsel. Ook een implantaat in de penis is effectief omdat het de penis weer in een rechte positie ‘dwingt’. Een relatief nieuwe behandeling betreft het injecteren van collagenase om de plaatselijke verbindweefseling te bestrijden.
De ziekte van Peyronie wordt meestal behandeld door de uroloog.


Gerelateerde onderwerpen

penisproblemen

Literatuur
Joyce GA, Burnett AL: Nonsurgical Interventions for Peyronie’s Disease: Update as of 2016. World J Mens Health. 2016 Aug;34(2):65-72 (volledig artikel)


 

Schuiven naar boven