info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Pleisterallergie

Allergie voor pleister komt bijzonder veel voor. Het betreft meestal een allergie voor de lijmstof die er voor zorgt dat de pleister op de huid blijft plakken. De meest gebruikte lijmstoffen voor pleisters bevatten acrylaten (vooral methacrylaten en epoxydiacrylaten) en soms colofonium.

Als je allergisch bent voor een van deze bestanddelen en er wordt een pleister op de huid geplakt waar het betreffende allergeen inzit zal de huid gaan ontsteken: de huid wordt rood en gaat jeuken op de plek waar de pleister is geplakt. Dit wordt een contactallergisch eczeem genoemd.

De kunststof bovenkant van de pleister en het ‘kussentje’ (dat meestal van katoen gemaakt is) geven meestal geen allergische reactie.

 

Wat kan je tegen de pleisterallergie doen?

Als er al een allergische reactie is ontstaan is het mogelijk om de ontsteking te remmen. Dit kan door de huid te behandelen met een corticosteroid-zalf. Deze zalf (ook wel ‘hormoonzalf’ genoemd) kan alleen op doktersrecept bij de apotheek worden gehaald.

Nog beter is het natuurlijk om te voorkomen dat je een allergische  reactie krijgt. Er zijn ‘hypoallergene’ pleisters verkrijgbaar maar helaas kunnen sommige mensen óók niet goed tegen deze huidvriendelijke pleisters.

 

Hoe kan je weten of je allergisch bent voor pleisters?

De meeste mensen die een pleisterallergie hebben weten dat uit ervaring, ook zonder dat daar een officiële test voor is uitgevoerd. Soms kan het handig zijn om precies te weten voor welk stofje in de lijmstof van de pleister je allergisch bent. De testen kunnen worden uitgevoerd op de polikliniek dermatologie van het ziekenhuis. Hoe deze testen worden uitgevoerd kan je lezen op de informatiepagina over allergisch contacteczeem.


handige links

allergie (overzicht)

literatuur

Hansson C et al: Allergy to adhesive plaster.  1998 Mar;53(3):324-5.

Schuiven naar boven