info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Postinflammatoire hyperpigmentatie

postinflammatoire hyperpigmentatie

Wat is postinflammatoire hyperpigmentatie?

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is de meest voorkomende vorm van abnormale donkerverkleuring van de huid. Door een ontsteking van de huid wordt een overmaat aan melanine-pigment in de huid aangemaakt. De donkere verkleuring ontstaat exact op de plek waar de ontsteking zit en wordt zichtbaar zodra de ontsteking weer verdwijnt. PIH wordt om cosmetische redenen vaak als bijzonder belastend ervaren.

Bij welke vormen van ontsteking ontstaat het?

Veel voorkomende oorzaken
acne, eczeem, bacteriële huidinfecties (impetigo bijv.), gistinfecties, trauma en insectenbeten.

Minder vaak voorkomende oorzaken
psoriasis, lichen planus, lupus erythematosus, geneesmiddelreacties, uitslag door een virusinfectie

Wie krijgt het?

PIH kan op elke leeftijd ontstaan. Mensen met een donker huidtype hebben een sterk verhoogd risico. Bij hen is de PIH vaak donker en meer langdurig aanwezig dan bij mensen met een licht huidtype.

postinflammatoire hyperpigmentatie
foto: zelfs mondhoekeczeem kan leiden tot postinflammatoire hyperpigmentatie
Hoe ziet het eruit?

Afhankelijk van de huidskleur van de persoon en de diepte waarop het extra aangemaakte pigment ligt kan de kleur variëren van lichtbruin tot donkerbruin tot grijs-blauw van kleur. Hoe dieper het pigment ligt hoe grijzer de kleur is. Wanneer de plek ook aan de zon is blootgesteld (in het gezicht bijvoorbeeld) kan de pigmentatie extra donker worden

Hoe wordt het behandeld?

Postinflammatoire hyperpigmentatie is meestal moeilijk -of zelfs helemaal niet- te behandelen. Wanneer de ontsteking verdwenen is en niet meer terugkomt zal in veel gevallen de pigmentatie vanzelf (maar héél langzaam) verdwijnen. Vooral wanneer het pigment oppervlakkig in de huid gelegen is, is de kans op spontane verbetering redelijk groot. Diep gelegen pigment verdwijnt zelden.

Bij oppervlakkig gelegen vormen van PIH is behandeling met blekende crème (bijvoorbeeld hydrochinon crème) te overwegen. Helaas zijn de risico’s op complicaties bij deze therapie juist bij mensen met een donker huidtype vrij groot. Ditzelfde geldt voor behandeling met laser. Behandelingen met laser moeten dus worden uitgevoerd door iemand die hier veel ervaring mee heeft.

Laat U daarom vóór eventuele behandeling van PIH altijd goed voorlichten en begeleiden door een dermatoloog.


Gerelateerde onderwerpen

donkere vlekken op de huid
melasma
lasertherapie
ashy dermatosis

Literatuur
Agbai O et al: Laser Treatments for Postinflammatory Hyperpigmentation: A Systematic Review. JAMA Dermatol. 2016 Dec 14


 

Schuiven naar boven