info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Psoriasis en voeding

psoriasis en voeding dieet

Kan je het verloop van psoriasis beïnvloeden met voeding?

Op internet zijn heel veel voedingsadviezen en diëten te vinden voor mensen met psoriasis. Maar welke van die adviezen kloppen nu eigenlijk? Kan een dieet daadwerkelijk helpen bij psoriasis?
Het is begrijpelijk dat mensen met psoriasis alles willen doen om de psoriasis gunstig te beïnvloeden. En voeding is natuurlijk bij uitstek iets wat je grotendeels zélf in de hand hebt.

Wat is er bekend over psoriasis en voeding?

Gewichtverlies
Er is een duidelijke relatie tussen psoriasis en overgewicht. Eén onderzoek toonde aan dat mensen met obesitas een 2x verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van psoriasis in vergelijking met mensen met een normaal gewicht. Ook was er een relatie tussen de mate van obesitas en de ernst van de psoriasis: hoe zwaarder de persoon, hoe erger de psoriasis (lit: Wolk et al, 2009).
Gewichtsvermindering bij te zware patiënten met psoriasis kan leiden tot verbetering van de psoriasisklachten (lit: Debbaneh et al, 2014).
Behandeling van psoriasis met medicatie kan succesvoller verlopen bij mensen met een lager lichaamsgewicht.
Kortom: er zijn duidelijk aanwijzingen dat afvallen bij overgewicht kan helpen om psoriasis onder controle te krijgen.

Voedingssupplementen
In de afgelopen jaren is van verschillende voedingselementen onderzocht of zij een positief effect bij de aanpak van psoriasis konden hebben. Zo zijn verschillende onderzoeken gedaan naar omega 3-vetzuren, vitamine D en selenium. Hoewel een deel van deze onderzoeken een positief effect lieten zien is de kwaliteit van deze studies in veel gevallen niet sterk.

Vooralsnog is er (medio 2017) nog geen overtuigende aanwijzing dat een bepaald voedingsmiddel of voedingssupplement het beloop van psoriasis positief kan beïnvloeden.


gerelateerde onderwerpen

psoriasis (algemeen)

literatuur
Wolk K et al: Excessive body weight and smoking associates with a high risk of onset of plaque psoriasis. Acta Derm Venereol. 2009;89(5):492-7
Debbaneh M et al: Diet and Psoriasis: Part I. Impact of Weight Loss Interventions. J Am Acad Dermatol. 2014 Jul; 71(1): 133–140. (volledig artikel)


 

Schuiven naar boven