Ziekte van Paget

           
index


een informatiefolder van de dermatoloog


huidziekten A-Z

Wat is het?
De ziekte van Paget van de borst is een zeldzame vorm van borstkanker. De ziekte van Paget is ook een bijzondere vorm van borstkanker omdat hij aanvankelijk lijkt op eczeem van de tepel. Dit is dan ook de reden dat de aandoening vaak niet in eerste instantie wordt herkend als borstkanker. Vaak wordt de patiënt in eerste instantie naar de dermatoloog verwezen in plaats van naar de oncologisch chirurg.

Hoe ziet het eruit?De ziekte
                    van Paget, een zeldzame vorm van
                    borstkanker.
Zoals gezegd presenteert de ziekte van Paget zich vaak als een hardnekkige vorm van eczeem van de tepel. Er is roodheid en schilfering. Ook kunnen in deze plek verdikkingen en kleine wondjes ontstaan. Omdat de ziekte van Paget meestal in eerste instantie voor eczeem wordt aangezien wordt hij ook vaak behandeld met corticosteroïdcrème. Terwijl eczeem zal verbeteren met het gebruik van deze crèmes veranderen zij weinig tot niets aan het huidbeeld bij een Paget.


Wie krijgt het?
De meeste patiënten met de ziekte van Paget zijn tussen de 45 en 70 jaar. Maar ook vrouwen die ouder of jonger zijn kunnen de aandoening ontwikkelen (maar dat is wel veel zeldzamer).

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Wanneer van een afwijking aan de tepel wordt vermoed dat het gaat om een Paget zal altijd een biopt voor histologisch onderzoek genomen worden. Wanneer de patholoog de diagnose heeft gesteld zal het routine borstkanker-onderzoek plaatsvinden; zo zal ondermeer een mammogram worden gemaakt.

Hoe wordt het behandeld?
De behandeling van de ziekte van Paget is sterk afhankelijk van de uitbreiding van de aandoening. Dit geldt natuurlijk voor alle typen borstkanker. Gedetailleerde informatie over de behandeling van borstkanker vindt U onder meer op de website van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF.


 


  


 
Gerelateerde onderwerpen
Colofon
Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer