Wat zijn parabenen?
Producten die water bevatten
kunnen besmet raken met bacteriën en schimmels.
Hierdoor zal het product bederven en kan het
niet meer gebruikt worden. Om dit te voorkomen
voegt een fabrikant één of meer
conserveermiddelen toe aan water-bevattende
producten. Er zijn verschillende typen
conserveermiddelen die worden gebruikt in
cosmetica, schoonmaakmiddelen enzovoort.
Een belangrijke groep betreft de parabenen.
In tegenstelling tot de andere
conserveermiddelen in de Europese
Standaardlijst voor contactallergenen worden
conserveermiddelen uit de parabenen groep
soms ook in levensmiddelen verwerkt.
In welke producten
komen parabenen zoal voor?
Conserveermiddelen komen voor in alle producten
die water bevatten. De belangrijkste
veroorzakers van allergisch contacteczeem door
conserveermiddelen zijn cosmetica en
toiletartikelen. Het gaat hierbij vooral om
producten die op de huid worden gesmeerd zoals
huidverzorgingsproducten, zonnebrandproducten en
medicinale zalven.
Producten die bij gebruik weer snel van de huid
worden afgespoeld zoals zeep, shampoo, badschuim
en douchegel veroorzaken minder vaak problemen,
ook niet bij mensen die allergisch zijn voor de
daarin gebruikte conserveermiddelen. Parabenen
kunnen soms ook in voedingsmiddelen worden
aangetroffen
Op welke namen
moet ik letten bij het lezen van de
'kleine lettertjes' op de verpakking?
Als bij u een contactallergie is vastgesteld
voor de parabenen-mix is het verstandig
producten met de volgende vermeldingen van
bestanddelen te vermijden:
Aseptoform
Benzylparaben
Butylparaben
Ethylparaben
Germaben II (mixture)
Lexgard
Methylparaben
Nipagin
Nipastat (mixture)
p-Hydroxybenzoate
p-Hydroxybenzoic acid
Parabens
ParaseptLiqua par
Perservaben
Phenonip (mixture)
Propylparaben
Protaben
Undebenzofene-C (mixture)
Benzyl-4-hydroxybenzoate
Methyl-4-hydroxybenzoate
Ethyl-4-hydroxybenzoate
Propyl-4-hydroxybenzoate
Butyl-4-hydroxybenzoate
Aan contactallergie voor
parabenen
gerelateerde onderwerpen:
|
|
|