Pityriasis rubra pilaris

Wat is het?
Pityriasis Rubra Pilaris (PRP) is een zeldzame, chronische ziekte van de huid waarvan de oorzaak niet bekend is. Zowel mannen als vrouwen kunnen deze huidziekte krijgen.

Hoe ziet het eruit?
PRP kenmerkt zich door een rode, ontstoken, huid die vrij grote huidgebieden kan beslaan, en vrij scherp begrensd zijn van de normale huid. Vooral de huid rond de haarzakjes is aangedaan, waardoor talloze kleine rode 'eilandjes' zichtbaar zijn voordat de plekken geheel rood verkleuren. De huid kan hierdoor rasperig aanvoelen. Heel typisch voor PRP is de toename van eelt aan de handpalmen en voetzolen die hierbij ook rood-oranje verkleuren.
PRP breidt zich meestal over een groot deel van de huid uit, en soms kan zelfs de gehele huid meedoen. Ook de nagels kunnen in het proces betrokken raken en niet zelden vallen de nagels uit.
PRP jeukt meestal niet sterk.

Wie krijgt het?
PRP wordt vooral bij volwassenen gezien, maar ook bij kinderen komt de ziekte soms voor. Afhankelijk van de presentatie worden 5 verschillende vormen van PRP onderscheiden. De meest belangrijke zijn de klassieke PRP (type 1) en de juveniele circumscripte PRP (type 5) die vooral bij kinderen wordt gezien. Bij de juveniele vorm is er waarschijnlijk sprake van een zekere erfelijke factor.

Hoe is het beloop?
De aandoening kan maanden tot vele jaren actief blijven. Een spontane genezing is echter de regel: ongeveer 80% van de patienten zijn binnen 3 jaar genezen. Bij een minderheid blijft de aandoening echter vele jaren bestaan zonder tekenen van spontaan herstel.

Hoe wordt het behandeld?

Links

© 2002-2007 www.huidinfo.nl