Pseudocyste van de oorschelp
           
index


een informatiefolder van de dermatoloog






huidziekten A-Z

Synoniem: pseudocyst of the auricle

Wat is het?

Een pseudocyste van de oorschelp is een zeldzame, goedaardige aandoening waarbij er sprake is van een holte tussen de huid en het kraakbeen van het oor. Deze holte is gevuld met een olieachtige vloeistof. Wanneer de afwijking onbehandeld blijft zou uiteindelijk een misvorming van het oor kunnen ontstaan. De aandoening is voor het eerst beschreven door de arts Hartmann in 1848. De oorzaak van de aandoening is onbekend.

 

Hoe ziet het eruit?

De pseudocyste van de oorschelp presenteert zich als een huidzwelling zonder ontsteking. De pseudocyste is bijna altijd gelegen aan de voorzijde van de oorschelp. De afwijking ontstaat in een periode van 4-6 weken en verdwijnt niet uit zichzelf. De pseudocyste geeft doorgaans geen klachten.

 

Wie krijgt het?

Pseudocysten van de oorschelp zijn beschreven bij personen van 15-85 jaar oud. In de praktijk blijken vooral mannen tussen de 25 en 40 jaar oud een verhoogd risico te hebben op het ontwikkelen van dit probleem.

 

Hoe is het spontane beloop?

Pseudocysten worden doorgaans wel behandeld omdat wordt gemeld dat het achterwege laten van een behandeling zou kunnen leiden tot een permanente misvorming van het oor. In de literatuur is overigens bijzonder weinig te vinden over de aard van deze spontane misvormingen. Een beeld dat lijkt op een zogenaamd bloemkool-oor of boksers-oor is het meest waarschijnlijk.

 

Behandeling van de pseudocyste van het oor

Bij deze zeldzame aandoening wordt in de literatuur een aantal experimentele therapieën beschreven waaronder injecteren met corticosteroïd of minocycline. Operatief verwijderen is ook beschreven maar er is ook wel gemeld dat de ingreep zelf ook kan leiden tot bijvoorbeeld bloemkooloren.

 De meest beschreven behandeling betreft echter het legen van de pseudocyste door middel van een opzuignaald of het boren van een klein gaatje met een punchbiopt. Idealiter zou dan druk uitgeoefend moeten worden zodat de wanden van de cyste tegen elkaar aan gedrukt worden en kunnen verkleven. Er mag echter ook weer niet teveel plaatselijke druk worden uitgeoefend omdat anders juist weer wondjes ter plaatse van de drukplekken kunnen ontstaan.

Het komt helaas regelmatig voor dat de pseudocyste zich na het legen weer vult.

 






  






 

Gerelateerde onderwerpen









Colofon

Uitgever en copyright: www.huidinfo.nl
Voorbehoud: zie disclaimer