info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Schilfering in de oren

schilfering in de oren


Wat kunnen oorzaken zijn van schilfering en jeuk in de oren?

Schilfering in de oren komt vaak voor. Naast schilfering is er dan ook sprake van jeuk, maar dat hoeft niet altijd. De drie meest voorkomende oorzaken voor schilfers in de oren zijn:

Seborrhoisch eczeem

Deze vorm van eczeem komt veel voor en wordt uitgelokt door een gist die van nature op de huid van de mens voorkomt, vooral op het behaarde hoofd. De eczeemklachten komen echter niet alleen op het behaarde hoofd voor (‘roos’), maar ook op andere delen van de huid zoals in het gezicht (haarlijn, wenkbrauwen, naast de neus…) en op de borst. Maar ook de oren zijn een klassieke plek om seborrhoisch eczeem met de kenmerkende schilfers te ontwikkelen. Het eczeem wordt behandeld met een gist-remmende creme, meestal samen met een corticosteroid creme (‘hormoon-creme’). Hormooncremes zijn veilig te gebruiken in de oorschelpen, mits u zich houdt aan de aanwijzingen van de arts.

Psoriasis

Psoriasis kan op alle delen van de huid voorkomen. Het type schilfering op de huid en het behaarde hoofd is bij psoriasis wel anders dan bij seborrhoisch eczeem. De schilfers zijn meestal groter, dikker, witter en zitten vaster aan de huid. De schilfers in de oren zijn in de regel ook bij psoriasis subtieler en het kan soms moeilijk zijn de twee vormen uit elkaar te houden op basis van de schilfers in de oren alléén. Omdat bijna altijd ook wel andere delen van de huid meedoen (en wel hun kenmerkende schilfering hebben) is het voor de dermatoloog meestal geen probleem de twee huidziekten uit elkaar te houden. Ook psoriasis in de oren wordt meestal bestreden met een corticosteroid creme.

Otitis externa

Otitis externa (ontsteking van de buitenste gehoorgang) geeft roodheid van de gehoorgang en schilfering. Anders dan bij psoriasis of seborrhoisch eczeem is er meestal ook sprake van vochtproductie (afscheiding), pijn en zwelling. De oorzaak van otitis externa is niet helemaal duidelijk maar heeft waarschijnlijk te maken met een verstoring van het evenwicht van de verschillende soorten micro-organismen in de gehoorgang. Otitis externa is een aandoening die meestal niet door de dermatoloog, maar door de huisarts behandeld wordt.


 

aan schilfering in de oren gerelateerde onderwerpen

psoriasis (algemeen)
seborroïsch eczeem
schilferende plekken op de huid


 

Schuiven naar boven